Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederland koploper Europese Unie met oplaadpunten elektrische auto's

29-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
laadpaal laadpalen elektrische auto 1127

Nederland heeft verreweg de meeste oplaadstations voor elektrische auto's in de Europese Unie. In Nederland staat volgens de Europese autobranchevereniging ACEA zo'n 30 procent van alle oplaadpunten, terwijl Nederland qua grondgebied maar een klein deel van de Europese Unie bezet.

ACEA wijst op de ongelijke verdeling van oplaadpunten over Europa. Zo ligt 70 procent van de oplaadlocaties in Frankrijk, Duitsland of Nederland. Nummer vier Italië heeft met 6 procent van het totaal een stuk minder oplaadmogelijkheden dan nummer drie Duitsland (20 procent). "Landen zoals Spanje en Polen met een relatief groot grondgebied maar een lager bbp lijken achtergelaten te worden", stelt ACEA.

CO2-uitstoot auto's moet in 2030 met 50 procent verminderd zijn

Daarom roept de brancheorganisatie op om voor iedere EU-lidstaat bindende doelen af te spreken. "Niet alleen voor oplaadpunten voor elektrische auto’s, maar ook voor waterstofstations." ACEA waarschuwt dat zonder concrete actie nu, verbeteringen de komende jaren onwaarschijnlijk zijn. De Europese Commissie discussieert over twee weken over dit onderwerp.

De CO2-uitstoot van auto’s in de EU moet in 2030 met 50 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990. Daar zijn volgens ACEA 6 miljoen openbare oplaadpunten voor nodig. Dat zijn er nu 225.000. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!