Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederland in de ban van de storm

28-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
storm_01.jpg
De zeer zware zuidwesterstorm die over Nederland raast, veroorzaakt maandagmorgen een extra drukke ochtendspits. Omstreeks 8 uur stond er op het Nederlandse hoofdwegennet 270 kilometer file, pakweg twee keer zoveel als normaal. Maar juist vanwege het stilstaande verkeer en omdat automobilisten zich aanpassen aan de omstandigheden, zijn er nog opvallend weinig ongelukken gebeurd, zei de ANWB.
Treinen
De NS heeft de dienstregeling aangepast: op veel trajecten gaat slechts elk half uur een trein, in plaats van elk kwartier. Op sommige routes moeten reizigers extra overstappen. Het vervoersbedrijf raadt iedereen aan die ook buiten de spits zou kunnen reizen, om dat te doen.
Vliegvelden
Luchthaven Schiphol heeft vooralsnog geen grote hinder ondervonden van de storm. ,,De vluchten van vanochtend vroeg zijn redelijk op tijd vertrokken en aangekomen'', meldde een woordvoerster even voor 07.30 uur. Waarschijnlijk ontstaan er in de loop van de ochtend wel flinke vertragingen. Door de gunstige ligging van de start- en landingsbanen heeft Rotterdam The Hague Airport weinig last van de wind.
Code rood
Het KNMI heeft maandagmorgen een weeralarm afgegeven voor het noorden, westen en midden van Nederland. Daar geldt 'code rood' en is er tussen 8 uur en de eerste helft van de middag kans op zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur.
Windstoten
In het noordwestelijk kustgebied kunnen zelfs windstoten tot ruim 130 kilometer per uur voorkomen, aldus het KNMI. Volgens Weeronline.nl kunnen die in het noordelijke deel daarvan oplopen tot 140 kilometer per uur en moet men rekening houden met windkracht 11. Elders in het land zijn zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 kilometer per uur. In de loop van de middag neemt de wind sterk in kracht af, in eerste instantie in het zuiden.
Brandweer
De brandweer is sinds zondagmorgen al bijna 1800 keer afgegaan op meldingen van stormschade en wateroverlast. Dat blijkt uit gegevens van de site Alarmeringen.nl.
ANP

Meer over:

storm, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!