Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederland houdt tekort aan neerslag

30-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zon_droogte_01.jpg
Het blijft de komende weken droog in Nederland. Het hele land heeft te maken met een tekort aan neerslag, ondanks de hoosbuien van het afgelopen weekend. Maatregelen als een sproeiverbod en extra inlaat van water uit de grote rivieren en meren zullen nog enige tijd blijven gelden.
Droogtebericht
De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) van Rijkswaterstaat meldt dit dinsdag in een zogenoemd droogtebericht. Er is nu al ruim een week sprake van droogte, waardoor oppervlaktewater verdampt en de grondwaterstand steeds verder zakt.
'Kijk uit voor blauwalg en botulisme'
De LCW waarschuwt waterbeheerders dat zij waakzaam moeten zijn op de razendsnelle ontwikkeling van blauwalg en botulisme onder deze omstandigheden. Ook blijven extra inspecties van met name de veendijken nodig. Er is nog geen sprake van verzilting in het westen van het land, al wordt het Volkerak-Zoommeer sinds vorige week wel extra doorgespoeld.
Nog geen ernstig tekort
Rijn, Maas, IJsselmeer en Markermeer hebben nog voldoende water om de regio's zonodig van extra water te kunnen voorzien. Dat gebeurt ook al op een aantal plekken in het land. De afvoer van de Rijn zal volgende week onder het normale peil zakken, verwacht de LCW, maar de commissie denkt dat de stand voldoende hoog blijft om aan de watervraag te kunnen voldoen. De afvoer van Rijnwater zakt omdat het ook in Zwitserland en Duitsland warm en droog is.

Meer over:

zon, droogte, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!