Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederland geniet massaal van vrije dag

06-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
attractiepark.jpg
Nederland heeft donderdag Bevrijdingsdag gevierd. In het hele land waren activiteiten om te vieren dat 66 jaar geleden voor Nederland een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Het land vierde feest in de zon met onder meer muziek, festivals en het Bevrijdingsdefilé in Wageningen.
De fakkel, het logo van het Comité 4 en 5 Mei, stond dit jaar centraal bij de activiteiten. De gedachte achter de fakkel is dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat vrijheid actief levend moet worden gehouden en over moet worden gedragen, net zoals een fakkel zijn vuur verspreidt.
De festiviteiten rond Bevrijdingsdag gingen in de nacht van woensdag op donderdag van start in Wageningen met het ontsteken van de eeuwige vlam bovenop het monument Vrijheidsvuur. Het koperkleurige monument staat niet ver van Hotel De Wereld, waar Duitsland op 5 mei 1945 capituleerde. Vanuit Wageningen vertrokken na middernacht estafettelopers om het bevrijdingsvuur over heel Nederland te verspreiden.
Premier Mark Rutte gaf in Wageningen de aftrap voor de veertien bevrijdingsfestivals in het land. Hij ontstak op de Markt het bevrijdingsvuur. Aan het einde van donderdagmiddag had bij Hotel De Wereld het Bevrijdingsdefilé plaats, waaraan onder meer twaalfhonderd veteranen en historische voertuigen deelnamen. Aan het defilé ging een plechtigheid op het 5 Mei Plein vooraf. Ook was er een herdenking in de Johannes de Doper Kerk, die werd bijgewoond door onder anderen de premier en prof.mr. Pieter van Vollenhoven
Veel mensen wisten dit jaar de bevrijdingsfestivals te vinden. In Utrecht kwamen zoveel mensen naar Park Transwijk dat het festivalterrein tijdelijk dicht moest. In Zwolle riep de organisatie mensen op om voorlopig niet naar het feest te komen om dat scenario te vermijden, aldus het Bevrijdingsfestival Overijssel. Op de festivals in Wageningen en Amsterdam kwamen ook veel bezoekers af, maar oproepen om weg te blijven waren niet nodig.
Het Amsterdamse festival trok ongeveer 40.000 bezoekers. In Utrecht waren ruim 30.000 mensen bij het festival, minder dan vorig jaar. Ook in Zwolle waren er minder mensen dan vorig jaar, toen er tussen de 145.000 en 150.000 bezoekers waren. Hoeveel er dit jaar precies waren kon een zegsvrouw echter niet geven.
Sommige mensen gingen liever naar het pretpark. Duinrell moest mensen adviseren om het attractiepark in Wassenaar te mijden. Het park zat donderdagmiddag met zo'n 15.000 gasten vol. Ook op de Keukenhof, Walibi, Drievliet, de Efteling en Diergaarde Blijdorp kwamen veel mensen af, maar zij hoefden de deuren niet te sluiten.
De feestelijkheden werden donderdagavond afgesloten met het 5 Mei Concert op de Amstel in Amsterdam. Hierbij waren onder anderen koningin Beatrix, minister-president Mark Rutte en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Het concert werd dit jaar verzorgd door Het Gelders Orkest. Net als bij de Nationale Herdenking op 4 mei golden voor het Bevrijdingsconcert extra veiligheidsmaatregelen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!