Nederland eet snert, fruit en stamppot
30-11-2010
• leestijd 1 minuten
Door de vrieskou en de sneeuw staat er bij veel mensen winterkost op het menu. De stamppotten, erwtensoep, rookworst en winterse groenten als spruitjes en boerenkool vliegen de schappen uit in de supermarkten. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) wordt in deze periode maar liefst zes keer zoveel van dit soort etenswaren verkocht dan in het voorjaar en de zomer, liet een woordvoerster dinsdag weten.
De temperatuur is daarvoor volgens haar rechtstreeks verantwoordelijk. ,,Naarmate de temperatuur daalt, neemt de omzet in de typische winterproducten toe.'' Albert Heijn bevestigt dit beeld. De erwtensoep loopt volgens een woordvoerster drie keer zo hard als normaal. Ook stamppotgroenten en -aardappelen doen het goed. Opvallend is de vraag naar fruit. ,,Mensen eten meer mandarijnen, sinaasappels en kiwi's om hun weerstand op te bouwen.'' ANP