Kassa

Nederland doet goed zijn best voor schonere luchtkwaliteit

26-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lucht 1127
Nederland is één van de maar vier EU-lidstaten die over tien jaar, in 2030, hun nationale doelstellingen zullen halen voor betere luchtkwaliteit. Slechts 10 van de 27 landen halen hun doelen voor 2020 om de uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht terug te dringen. De meeste lidstaten doen volgens de Europese Commissie onvoldoende om te zorgen dat hun inwoners schone lucht inademen en om luchtwegaandoeningen en voortijdige sterfte door luchtvervuiling te voorkomen.
Het dagelijkse EU-bestuur stelt in een eerste rapport over de uitvoering van EU-beleid voor schonere lucht dat alleen Nederland, Cyprus, Kroatië en Finland over 10 jaar de lucht voldoende zullen hebben gezuiverd van vervuilende stoffen als zwaveldioxide, fijnstof en stikstofdioxide. De uitstoot van ammoniak in de landbouw, door de verspreiding van mest en het gebruik van kunstmest, is volgens Brussel de grootste boosdoener. Vorige maand heeft ze voorgesteld het gebruik van kunstmest met 20 procent terug te dringen in 2030. De commissie denkt dat dat de EU-landen de goed op zal sturen.

Sterfte door vieze lucht

Volgens Brussel zijn er jaarlijks 400.000 vroegtijdige sterfgevallen in de EU door vuile lucht. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

RGerrits
RGerrits27 jun. 2020 - 12:01

CORRECTIE: de EU commissie heeft zich tot doel gesteld om 50% reductie van emissies naar lucht en water agv gebruik van meststoffen (dierlijk en kunstmest) te realiseren in 2030. Zij verwacht dat daarvoor 20%minder gebruik van meststoffen in totaal nodig is. Dit is zeker voor de dierlijke sector een hele grote uitdaging omdat dat de meeste emissies bij ontstaan.  Al met al een enorme opgave voor de gehele Nederlandse landbouw. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!