Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

'Nederland beter af buiten de eurozone'

06-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
25_gulden_07.jpeg
Nederland zou veel beter af zijn als we uit de eurozone zouden stappen en de gulden weer zouden invoeren. Dat stelt een Brits bureau dat op verzoek van PVV-leider Geert Wilders onderzoek heeft gedaan naar de voors en tegens van de euro en van de gulden. Wilders nam de conclusies maandag over en wil zo snel mogelijk een referendum over het invoeren van de 'nieuwe gulden'.
Welvaartsverlies
Volgens bureau Lombard Street Research heeft deelname aan de euro geleid tot een ,,een aanzienlijk welvaartsverlies'' voor de Nederlanders. Het bureau zegt er wel bij dat dat ,,niet te kwantificeren'' valt, maar er is ,,weinig fantasie'' voor nodig om het aan te tonen, aldus het rapport.
Prestaties
De onderzoekers verwijzen dan naar de Nederlandse prestaties van vóór de introductie van de euro, die beter waren dan de afgelopen 10 jaar. Ook vergelijkt het bureau Nederland met landen als Zwitserland en Zweden, die hun eigen munt hebben gehouden, en het de afgelopen 10 jaar economisch beter deden dan Nederland, aldus het rapport.
Vergelijken
Als we qua economische groei en consumptieve bestedingen gelijke tred hadden gehouden met de Zweden, dan hadden we dit jaar per persoon 3500 euro meer te besteden gehad. In Zweden en Zwitserland werden ook meer banen geschapen dan in Nederland en Duitsland. De inflatie was er lager en de landen hielden hun begrotingen beter in evenwicht, stelt het rapport.
Reactie Wilders
Voor Wilders is het zo klaar als een klontje. ,,De euro heeft ons welvaart, economische groei en koopkracht gekost.'' Hij roept partijen als de PvdA, GroenLinks, D66 en de VVD op om net als in 2005 een referendum mogelijk te maken.
Kosten
Een terugkeer naar de gulden zou Nederland 51 miljard euro kosten, maar Wilders is ervan overtuigd dat die kostenpost wordt goedgemaakt omdat ons land volgens de Britse economen in 2013 en 2014 al 75 miljard euro zou uitsparen. Het blijven redden van probleemlanden als Griekenland en Portugal en mogelijk zelfs Spanje en Italië kan ons 125 miljard euro kosten, aldus Lombard Street Research.
Gevolgen?
Veel bijval kreeg Wilders niet in politiek Den Haag. Minister Jan Kees de Jager van Financiën liet weten dat in de loop der tijd voldoende onderzoeken hebben laten zien dat de kosten van het opbreken van de eurozone veel hoger worden ingeschat. VVD, CDA en PvdA wezen het rapport van de hand, net als Wilders' oproep voor een referendum.
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor