Kassa

NCPSB stelt: behandel burn-out preventief

18-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
burn-out stress boos 1127

Een toenemend probleem dat vaak verkeerd behandeld wordt: werkstress en burn-outklachten. Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB) stelt dat een meer doeltreffende aanpak nodig is die beoogt de oorzaken van stress te voorkomen en verhelpen.

Om het probleem aan te pakken zet de NCPSB de Vitality Mind Challenge (VMC) in. Curatief handelen is volgens de organisatie te laat, preventie is het kernwoord. De VMC is een online tool van honderd vragen, bedoeld voor alle werknemers. Het invullen van de test duurt ongeveer twintig minuten. De VMC geeft aan of er risico op uitval is, waardoor het risico wordt veroorzaakt en op welke termijn.
De cijfers over de problemen in de arbeidsmarkt worden alarmerend genoemd. In het onderwijs heeft twintig procent van de werknemers burn-outklachten. Een kwart van de werknemers in de zorg ervaart een te hoge werkdruk. Zo'n twintig tot 25 procent van de jongeren heeft stress- en burn-outklachten.
Ruim de helft van de beroepsbevolking heeft een sterk verhoogd risico op verzuim door stressklachten, overspanning of burn-out. Dit aantal stijgt gestaag.
De huidige aanpak van burn-outklachten richt zich op de curatieve zorg, dus de zorg na het signaleren van de eerste klachten. Men is meer gebaat bij preventie.
Bron: Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!