Kassa

Navigatie moet vrachtwagens om dorpen leiden

12-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gps_01.jpg
In Drenthe is vrijdag een proef van start gegaan met een navigatiesysteem dat speciaal is ontworpen voor vrachtwagens. Het systeem moet ervoor zorgen dat de voertuigen om de dorpscentra worden geleid in plaats van er dwars doorheen.
Volgens de initiatiefnemers, waaronder Transport en Logistiek Nederland, houden bestaande navigatiesystemen nog onvoldoende rekening met de specifieke kenmerken van vrachtauto's. ,,Hierdoor komt het regelmatig voor dat vrachtwagens door straten worden geleid waar ze gezien hun afmetingen of gewicht niet passen'', stellen zij.
Uniek aan de proef is dat alle Drentse wegbeheerders de wegen die niet geschikt zijn voor vrachtwagens, hebben ingevoerd in het systeem. ,,Ook wegwerkzaamheden en actuele lokale omstandigheden worden meegenomen in het routeadvies dat het systeem geeft'', aldus CROW, een kennisplatform voor infrastructuur en vervoer.
Tijdens de proef rijden ongeveer honderd vrachtwagens twee maanden rond met het nieuwe navigatiesysteem. Bij succes wordt het systeem landelijk ingevoerd. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!