Kassa

'Natuurgebieden vaker bezocht, overlast neemt toe'

07-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
natuur buiten 930
De afgelopen jaren vinden steeds meer recreanten hun weg naar Nederlandse natuurgebieden. Maar deze toegenomen recreatiedrukte heeft een nadelig effect op de natuur, vindt bijna driekwart van de boswachters en groene boa's. Dat meldt tv-programma De Monitor op basis van een rondgang onder 158 boswachters en groene boa's die vragenlijsten invulden.
Terwijl het de laatste jaren al drukker werd in de natuur, heeft het coronavirus geleid tot extra publiek. Volgens bijna alle ondervraagden (98 procent) is het dit jaar duidelijk drukker in de natuurgebieden dan voorgaande jaren.

'Meer afval en illegale feesten'

83 procent van hen geeft aan dat dit heeft geleid tot overlast, zoals afval, illegale feesten in stiltegebieden, korte lontjes van recreanten, kamperen op plekken waar dat niet is toegestaan en open vuur in kwetsbare natuur.
Ook zijn er conflicten tussen recreanten onderling. Zoals acties tegen paden voor mountainbikers. Daarop worden door tegenstanders dan punaises of glasscherven gegooid, kuilen gegraven of zelfs ijzerdraad gespannen.

94 procent van de ondervraagde boswachters en groene boa's van Staatsbosbeheer, De Landschappen en Natuurmonumenten wil meer geld voor handhaving. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!