Natuur profiteert ook van vulkaanuitbarsting
19-04-2010
• leestijd 2 minuten
De natuur, en indirect ook de mens, profiteert van de enorme hoeveelheid vulkanische as die gaat neerdwarrelen door de vulkaanuitbarsting in IJsland. In de as zitten namelijk veel mineralen en sporenelementen, die essentiële en onmisbare bouwstenen zijn voor het leven op aarde.
Dat meldt de stichting Anemoon, een onderzoeksorganisatie voor het marine leven. De mens heeft in beperkte mate dus ook voordeel bij een vulkaanuitbarsting, aldus Anemoon zondag.
Sporenelementen zijn onder andere koper, ijzer, kobalt, mangaan en selenium. Die komen samen met mineralen in het oppervlaktewater terecht. Daar lossen ze op en vormen zo voeding voor plankton en hogere organismen. Vulkaanuitbarstingen zorgen voor een enorme hoeveelheid van deze stoffen ineens. Mensen krijgen onmisbare sporenelementen binnen via hun voeding, aldus Anemoon.
Boeren hebben baat bij neerkomen aswolk
De agrarische sector kan profiteren als de as uit IJsland naar beneden komt. Dit vertelde agrosysteemkundige Jacques Neeteson van de Universiteit van Wageningen maandag. ,, In de wolk zitten veel nutriënten, die als meststof kunnen dienen voor gewassen'', aldus Neeteson.
Volgens de deskundige op gebied van landbouwsystemen is vooral de zwavel in de aswolk goed voor de agrarische sector. ,, Sommige gewassen hebben door strengere eisen aan industriële uitstoot een zwaveltekort. Als de as neerkomt zullen veel gewassen beter groeien'', aldus Neeteson.
De kans is groot dat de eerste asdeeltjes uit de IJslandse vulkaan dinsdag op de Nederlandse grond landen. Dat heeft het KNMI maandag gemeld.
Vulkanische as kan bij het neerdwarrelen boven land voor ademhalingsklachten zorgen bij mensen met longaandoeningen. Ook kunnen de minuscule stukjes steen voor oogklachten zorgen. Een dun laagje as maakt de grond vruchtbaarder, maar een dikkere laag verstikt de bodem. Daarentegen is aarde die bedekt is geweest met lava uitermate vruchtbaar.
Bron: ANP