Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Natuur en Milieu vreest uitstel spitsheffing

23-09-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160274.jpg
Directeur Mirjam de Rijk van Stichting Natuur en Milieu vreest dat minister Camiel Eurlings (Verkeer) de invoering van een spitsheffing voorlopig uitstelt. Dat ondermijnt de milieudoelstelling van de invoering van de kilometerheffing, zei De Rijk dinsdag. De minister gaf in een reactie aan ,,zich niet te herkennen'' in die kritiek.
Volgens hem is de afspraak dat de spitsheffing pas kan worden ingevoerd als alle auto's voorzien zijn van een soort kastje, dat de gereden kilometers bijhoudt. ,,Als 10 tot 20 procent daarvan is voorzien, betekent dat niet dat zij een spitsheffing betalen en de andere 80 procent niet. We gaan eerst experimenteren.''
Het wetsvoorstel over de kilometerheffing, inclusief de tarieven, zou de Kamer volgende maand krijgen. Het kabinet buigt zich er eerst nog over. Volgens De Rijk heeft de minister er nog niet in gestopt dat er een hoger tarief geldt als het ergens druk is. ,,Zoals het er nu uitziet, is het alleen maar een vlak tarief.''
De Rijk behoort tot de zogenoemde klankbordgroep van maatschappelijke organisaties zoals ook de ANWB, VNO-NCW, MKB Nederland, Bovag en RAI, die in 2005 adviseerden een kilometerheffing in te voeren. Dit voorjaar bleek dat de invoering van de heffing, en dan die voor vrachtwagens, niet eind 2011 kan beginnen, zoals het kabinet van plan was.
Het principe van de kilometerheffing is dat het gebruik van de personenauto en vrachtwagen wordt belast en niet langer het bezit. Per gereden kilometer betaalt de eigenaar een variabel bedrag, dat afhangt van tijdstip, plaats en milieuprestaties van het voertuig. In de spits zou dan meer moeten worden betaald. ,,Zoals het voorstel nu ingediend lijkt te worden, zit dat er niet in'', meent De Rijk. Terwijl de spitsheffing er naar haar zeggen voor moet zorgen dat het wegverkeer beter wordt verdeeld over de wegen die er nu liggen, zodat er minder infrastructuur nodig is.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!