Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nationale ombudsman: Overheid faalt en komt beloftes niet na

02-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4541 keer bekeken
  •  
Ombudsman 1127

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen uit in een interview met De Telegraaf forse kritiek op het functioneren van de overheid. Eerder gaf hij "een zuinig zesje." "Maar daarmee komen ze er in 2022 niet vanaf, want ze hebben gefaald en komen hun beloften gewoon niet na", zegt hij tegen de krant.

Van Zutphen constateert bovendien dat "mijn 'leerling' niet leert. Want in Zuid-Limburg worden na de overstromingen bijvoorbeeld gewoon weer dezelfde fouten gemaakt als in Groningen met het herstellen van de schade." 

Van Zutphen: zorgen over blijvend wantrouwen in de overheid

Voor het komende jaar maakt hij zich de meeste zorgen over dat mensen de overheid blijven wantrouwen. "Snap ik ook na alle ellende die ze heeft veroorzaakt. Ze ervaren dat de overheid echt tegenover hen zit in plaats van naast hen. Het is een slechte ontwikkeling."

“Weinig vertrouwen in politiek, veel mensen in problemen”

Op de vraag of hij nog wel vertrouwen heeft in de politiek, zegt Van Zutphen tegen de krant: "Ik ben geneigd te zeggen van niet." Hij wijst erop dat tienduizenden mensen in grote problemen zijn gekomen door onder andere de toeslagenaffaire en gevolgen van de gasboringen in Groningen. 

"In Limburg zijn burgers die nu, anderhalf jaar na de overstromingen, nog op hun geld wachten. Terwijl je in een welvarend land als het onze zou veronderstellen dat alles goed geregeld is. En de overheid weet wat er moet gebeuren om het op te lossen. Dat is nog wel het meest wrange." 

“Voel me niet gesteund door Tweede Kamer”

Ook voelt hij zich niet gesteund door de Tweede Kamer, door wie hij is aangesteld. "Het is wel stuitend dat je soms ieder jaar hetzelfde verhaal moet houden. Je ondervindt dan weer veel sympathie en een luisterend oor en denkt: nu worden er eindelijk wel spijkers met koppen geslagen. Maar als je een jaar later weer hetzelfde riedeltje moet houden omdat er niets is gebeurd...", aldus de Nationale ombudsman. 

"Ja, dan word je wel eens moedeloos en vraag je je af waarom het parlement je eigenlijk heeft aangesteld en je om advies vraagt. Daar is van die nieuwe bestuurscultuur in ieder geval nog weinig te merken." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

agapon1951
agapon19513 jan. 2023 - 19:55

Heb ernstige problemen op wie moet je stemmen?". Niemand houdt zich aan de toezeggingen, In de grondwet staat dat de regeringen ZORG MOET DRAGEN EN VERZORGEN VAN DE INWONERS VAN NEDERLAND

ria1951
ria19512 jan. 2023 - 18:41

Als iedere Nederlander eens ging stemmen. De grootste klagers gaan niet stemmen Voor mij mag het stemrecht weer worden ingevoerd

Aadjoh
Aadjoh2 jan. 2023 - 16:08

Het enige wat helpt is het wegstemmen van D666 en VVD! Stem links, stem rechts maar stem NIET op D666 en VVD!

2 Reacties
Mabelle
Mabelle3 jan. 2023 - 9:13

Stem NIET op SP en PvdA. En zeker ook niet op FvD en de PVV!!!

agapon1951
agapon19513 jan. 2023 - 19:52

helemaal mee eens, echter er zijn er nog meer b.v. FvD (dat dat nog in de kamer mag wezen snap ik niet), Wilders - uitlatingen die niets meer met besturen te maken heeft, Kaag die allerhande toezeggingen doet v.w.b. Dexia en Woekerpolissen (jaja 2 jaar terug) zaken die 22 jaar lopen (al in testament opgenomen) - SP doet ten minste nog wat door zich daadwerkelijk op straat te laten zien en standpunten die de mensen voordelen geven - weg met de marktwerking - weg met energie uitkledende bedrijven - alles onder een enkele noemer (twee voorbeelden) nl De Staat. De hr Rutte denkt alleen aan economie die rijken verrijken en anderen verarmen. Gevolgen zien we dagelijks.

pk49
pk492 jan. 2023 - 14:03

het enige wat gaat helpen is verandering van politieke kleur. Dezelfde partijen hebben het té lang te vertellen gehad en hebben een brevet van onvermogen verdiend. Ze krijgen té weinig voor elkaar en laten té veel liggen. Maar zolang een groot gedeelte van de nederlandse bevolking dat niet inziet en in de mooie praatjes van "onze"premier trapt, gaat er weinig veranderen, helaas.

Henk.S
Henk.S2 jan. 2023 - 13:44

Zolang de tweede kamer niet ingrijpt gaat er niets veranderen. Het enige wat er nu veranderd is, dat (D66) Kaag het verzint en Rutte het uitspreekt. De ombudsman is ook te vriendelijk. Als je schrijft dat er van een nieuwe bestuurscultuur weinig is te merken, daar had moeten staan, is niets te merken.

wim koelewijn
wim koelewijn2 jan. 2023 - 11:33

Mmmm...moet je voor die constatering ombudsman zijn ? Hoe lang heeft hij "over deze open deur" gedaan om fat te constateren..? Ongelooflijk..mijn ongeboren broertje weet al jaren dat Den Haag van alles belooft en NIET nakomt..

3 Reacties
tenormin
tenormin2 jan. 2023 - 13:06

De ombudsman constateert dit niet pas nu maar al veel en veel langer. Als u iedere week zijn column zou lezen zou u dat weten. Die man en zijn staf doen hun uiterste best. Helaas, zelfs op de plek waar hij zit: ook hij schiet niet veel op, zoals hij zelf vertelt.

Mabelle
Mabelle3 jan. 2023 - 9:14

Ach, de ombudsman heeft dankzij de overheid een prachtig salaris. Af en toe eens een rapportje uitbrengen, et voilà .

JannyBoe
JannyBoe3 jan. 2023 - 10:46

De Ombudsman wegzetten als een veelverdiener en rapportjes-schrijver en daar 0 onderbouwing aan toe voegen is op z'n zacht gezegd nogal discutabel @Mabelle. Vindt u 120000 euro bruto per jaar veel? Het is niet niks, zeker niet. Maar voor een baan waarbij je je nek voortdurend uitsteekt en moet laveren tussen de overheid en de burger is het nog bescheiden. Als u eens wilt lezen wat de Ombudsman doet en vooral aan concrete resultaten boekt kunt u het onderstaande verslag eens lezen. Dan weet u tenminste waar u het over hebt. https://www.nationaleombudsman.nl/system/files/bijlage/Cijferbijlage%20jaarverslag%202021%20-%20DEF.pdf

rinuszwam
rinuszwam2 jan. 2023 - 10:57

Dat is nog al logisch ,Een grote meerderheid heeft daarvoor gekozen VVD en CDA alsmede de christelijke partij CU kregen de meeste stemmen ! mede daardoor is er een Tweedeling ontstaan o.a. Super rijken en Gewone Rijken versus Armoede en lage inkomens !! Voor een land als Nederland ervaar ik dat als een Schandalige én Mensonwaardig Politiek !!

Erikkkk
Erikkkk2 jan. 2023 - 10:17

Dit is toch al langer bekend.....ze maken er al jaren een zootje van.

mof
mof2 jan. 2023 - 10:17

Nou, daar wordt ook eens iemand wakker! Oud nieuws zou ik zeggen.

1 Reactie
tenormin
tenormin2 jan. 2023 - 13:09

De ombudsman is al lang wakker alleen, al werkt ook hij voor diezelfde overheid: ook hij loopt iedere week (en zijn medewerkers) tegen bergen op. Telkens weer lopen hij en staf tegen muren op, van dezelfde overheid waar hij voor werkt. Ontmoedigend.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!