Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Namaakkleding kost Nederland bijna 1 miljard

28-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kleding-2_13.jpg
Goedkope namaakkleding kost de Nederlandse kledingindustrie jaarlijks bijna 1 miljard euro. Voor de gehele Europese Unie bedraagt de schade ruim 26 miljard euro. Dat staat gelijk aan 9,7 procent van de totale omzet van de kledingsector. Dat blijkt uit een recent verschenen rapport van het Europese merkenbureau OHIM.
Merkkleding, schoenen en accessoires
De misgelopen inkomsten zijn met ruim 4,5 miljard euro het grootst voor Italië. Maar ook Spanje (4,1 miljard euro), het Verenigd koninkrijk (3,6 miljard) en Duitsland (3,5 miljard) derven een hoop inkomsten door nagemaakte merkkleding, schoenen en accessoires.
Volgens het bureau gaan deze misgelopen inkomsten ten koste van zo'n 363.000 banen in de Europese Unie. De schade wordt nog hoger wanneer de effecten op andere industrieën en gederfde overheidsinkomsten worden meegerekend.
43 miljard euro
Dan gaat het om ruim 43 miljard euro aan misgelopen verkopen voor de Europese economie, ruim 8 miljard euro aan overheidsinkomsten en een werkgelegenheidsverlies van 518.000 banen.
In de Europese kleding- en schoenenindustrie werken zo'n 3,8 miljoen mensen. Ongeveer de helft van de productie vindt plaats in Italië. In totaal is de sector in de 28 landen van de Europese Unie goed voor een omzet van zo'n 275 miljard euro. ANP

Meer over:

diginieuws, kleding
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!