Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Naar een restaurant, film of museum? Dit zijn de regels

20 mei 2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
56 keer bekeken
bar cafe restaurant terras horeca koffie thee ijsje 1127
Nog heel even wachten, maar dan mag je weer vertier zoeken buiten de deur in de horeca of het bijvoorbeeld het theater. Hoe zien de regels er per 1 juni precies uit als je naar een restaurant, bioscoop, museum of voorstelling wil? We zetten het op een rij.

Dit mag in cafés en restaurants

Cafés en restaurants mogen vanaf 1 juni om 12 uur 's middags hun deuren weer openen. Gasten moet netjes anderhalve meter afstand van elkaar houden. Een uitzondering geldt voor huishoudens, zoals gezinnen of huisgenoten, want die hoeven zich niet aan deze regel te houden in de eet- en drinkgelegenheden. In het café en restaurant geldt dat je plaats moet nemen aan een tafeltje.
Eerst dertig, later mogelijk honderd klanten
Per gelegenheid mogen maximaal dertig gasten naar binnen. Het personeel wordt niet meegerekend. Als de situatie het toelaat, zou het aantal bezoekers met ingang van 1 juli verhoogd kunnen worden van dertig naar honderd. Het kabinet hakt half juni de knoop hierover door.

Voor hotels is het toegestaan om alle daar verblijvende gasten in het restaurant te laten eten, ook als dit er meer dan dertig zijn.
‘Checkgesprek’ en reserveren
Er zijn nog meer spelregels waar gasten zich in de horeca aan moeten houden. Zo is reserveren voor een plekje binnen verplicht. Voorgaand aan een bezoek hoort ook een 'checkgesprek'. Hiermee wordt gecontroleerd of de klant klachten heeft die kunnen duiden op corona. De toegang wordt uiteraard geweigerd als dit het geval is.

Regels heropening terrassen

Om de terrassen weer te mogen openen, is het verplicht dat alle bezoekers op anderhalve meter afstand zitten, aan een tafeltje. Buiten mogen huishoudens, net als binnen, wél dichter bij elkaar zitten. Op terrasjes geldt geen maximum voor het aantal gasten. De horeca zullen hier naar verwachting flink op inspelen door grote terrassen te creëren.

Naar het museum

Wil je naar een museum? Dat kan ook weer vanaf 1 juni om 12 uur stipt. Wel moet je vooraf een ticket reserveren, via internet of telefonisch. De museumbranche heeft een protocol opgesteld waar elk museum op maat zijn eigen invulling aan geeft. De instellingen maken bijvoorbeeld looproutes voor bezoekers. Om de doorstroming te bevorderen is filmen of foto's maken niet toegestaan. Bij musea is het maximale aantal bezoekers 'gebouwafhankelijk'. Zo mogen bij het Rijksmuseum in Amsterdam ieder kwartier 75 mensen naar binnen.

Nu al run op bioscoopkaartjes

Filmliefhebbers kunnen per 1 juni naar de bios. Ook hier moet je kaartjes vooraf reserveren. Bioscoopketen Pathé heeft inmiddels al meer dan 36.000 kaartjes verkocht voor de voorstellingen in de dagen na de heropening. Per filmzaal zijn niet meer dan dertig cinefielen welkom. Bezoekers moeten op tijd aanwezig zijn en het toiletgebruik moet worden beperkt. Daarnaast mag gezellig napraten in de foyer niet.

Ook beperkingen in theaters

Theaterzalen kunnen ook slechts dertig man publiek ontvangen. Kaartjes reserveren vooraf hoort erbij om vanaf juni naar een voorstelling te kunnen. Echter, niet alle theaters openen de deuren. Grote zalen zoals Carré in Amsterdam en het Rotterdamse Luxor Theater blijven voorlopig dicht vanwege de geringe bezoekersaantallen. Per theater kunnen de huisregels verschillen: houdt er rekening mee dat pauzes worden afgeschaft. Ook op het toneel moet de artiesten onderling afstand houden.

Concert of festival

Festivals mogen vanaf juni doorgaan als ze voorstellingen aanbieden voor maximaal dertig bezoekers die netjes anderhalve meter afstand houden. Concertzalen mogen insgelijks de deuren openen, ook voor maximaal dertig mensen per voorstelling. Kaarten moeten vooraf worden besteld. Aan de deur wacht je een 'checkgesprek'. Bij gezondheidsklachten die wijzen op een coronabesmetting kom je er niet in.

Van dertig naar honderd bezoekers?

Voor theaters, bioscopen en concertzalen geldt dat het aantal bezoekers met ingang van 1 juli verhoogd kan worden van dertig naar honderd. Een voorwaarde is wel dat het aantal coronabesmettingen in ons land niet snel stijgt.

Geen disco of nachtclub

De disco's, feestcafés en nachtclubs blijven tot zeker 1 september gesloten vanwege de risico’s op het overdragen van het coronavirus.
Bronnen: Missethoreca, Rijksoverheid. Trouw, NOS

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Meindo
Meindo25 mei 2020 - 12:51

Volgens mjj zie je het verkeerd. Jij mag bij je vrouw aan tafel zitten zonder afstand. Je schoonzus mag ook aan tafel zitten met anderhalve meter afstand omdat ze geen huishouden met jullie vormt. 

1 Reactie
Meindo
Meindo25 mei 2020 - 13:46

Ik bedoel dus de tafels op het terras. Voor binnen mag je wel bij je vrouw zitten maar je schoonzus niet, als ik het goed lees. 

schijf01
schijf0125 mei 2020 - 11:42

Werkelijk een belachelijke regeling : Mijn vrouw en haar zus mogen aan een tafel zonder afstand, maar ik haar echtgenoot mag er dan niet meer bij, naar ik mag wel een tafeltje verder eventueel bij een volslagen vreemde gaan zitten als die alleen zit !!

Zeeg
Zeeg25 mei 2020 - 11:26

Als je met zijn tweeën aan een tafel zit hoe je geen anderhalve meter afstand te houden toch ?

1 Reactie
schijf01
schijf0125 mei 2020 - 11:43

Klop helemaal.

lonius
lonius25 mei 2020 - 11:08

Hoe zit het nu in feite met de grensovergangen naar Belgie en Duitsland om met de autoa op vacantie te gaan.