Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Naam Belastingdienst vaker misbruikt door cybercriminelen

21 jan 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
cybercrime hacker 1127
Steeds vaker proberen criminelen uit naam van de Belastingdienst geld afhandig te maken van nietsvermoedende mensen. Dit gaat bijvoorbeeld via phishingmails of app- en smsberichten. Dat meldt de Belastingdienst. De organisatie kreeg vorig jaar 162.624 meldingen binnen van cybercrime. In 2017 waren dat nog ongeveer 7700.
Volgens de Belastingdienst is het een "zorgwekkende ontwikkeling" en "een groeiend fenomeen". Veel slachtoffers verliezen veel geld door deze vorm van fraude. Het vertrouwen van mensen wordt ook beschadigd, aldus de Belastingdienst.
De Belastingdienst geeft aan dat mensen nooit moeten ingaan op berichten via e-mail, WhatsApp of sms uit naam van de Belastingdienst, waarin wordt gedreigd met dwang als er niet gelijk een overboeking wordt gedaan.

Niet overboeken

Naar eigen zeggen doet de Belastingdienst er alles aan om dergelijke praktijken tegen te gaan. Volgens de fiscus lukt het steeds beter om criminelen voor te zijn. "Door snel ingrijpen zijn er in 2020 op verzoek van de Belastingdienst 265 bankrekeningen en ruim 1600 telefoonnummers geblokkeerd en honderden websites (op tijd) offline gehaald." ANP

Spoofing

In 2020 liet Kassa al zien dat zogeheten spoofing populair is bij criminelen en dat nietsvermoedende consumenten duizenden euro's kwijt zijn aan deze vorm van fraude. Het volledige dossier over spoofing vind je hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Zostera
Zostera20 feb 2021 - 18:45

In tegenstelling tot valse mail die mensen binnen krijgen uit naam van de belastingdienst met een link om te een achterstallige heffing terug te betalen hebben wij juist een mail gekregen, met een link, dat ze je bankrekeningnummer willen hebben iv.m. een teruggave van een bepaald bedrag. Dus ben ook hier alert op aangezien dit het nog verleidelijkere maakt op te klikken (nooit doen).