Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Na twaalf maanden al hypotheek voor zzp'er

22 nov 2016
  •  
leestijd 1 minuut
hypotheek huis woning 930 x 520
Vanaf 1 december wordt het voor zzp'ers eenvoudiger om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Waar deze groep voorheen ten minste drie jaar actief moest zijn als zelfstandige, is deze termijn bij een aantal hypotheekverstrekkers verkort tot twaalf maanden.
Verschillende aanbieders
Volgens het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat verantwoordelijk is voor de uitvoering en het beleid van de NHG, kunnen zzp'ers vanaf volgende maand terecht bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en RegioBank voor een hypotheek met NHG. Daarmee kan een woning gefinancierd worden met een koopsom tot 231.132 euro. Andere aanbieders zullen snel volgen, aldus het WEW. Zo start Woonfonds per 1 januari en kunnen zzp'ers binnenkort ook bij NIBC Direct terecht.
1 miljoen zzp'ers
Het fonds vindt dat iedereen evenveel mogelijkheden moet hebben voor een verantwoorde financiering van de eigen woning, ongeacht de aard van het dienstverband en contractvorm. Ruim 1 miljoen Nederlanders verdienen als zzp'er hun hoofdinkomen.
'Verdiencapaciteit'
Bij het afsluiten van een hypotheek wordt onder meer gekeken naar iemands ,,verdiencapaciteit", waarbij het niet uitmaakt binnen welke contractvorm iemand zijn inkomen heeft verdiend. Zo kan een eigen woning door zzp'ers sneller en met minder drempels worden aangeschaft. Na bepaling van het zogeheten toetsinkomen wordt het reguliere hypotheektraject gevolgd. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's