Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Half miljoen vult donorkeuze in na nieuwe wet

21-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
donor 1127

Sinds het aannemen van de nieuwe donorwet in februari vorig jaar hebben 508.000 mensen hun keuze ingevuld. Dit is nog niet genoeg, vindt het ministerie. Daarom staat de Week van het Donorregister, die komende week plaatsvindt, in het teken van meer informatie over donorschap.

'Geen bezwaar tegen orgaandonatie'

In de wet, die op 1 juli 2020 van kracht wordt, staat dat iedereen die in Nederland woont én ouder is dan achttien jaar vanaf die datum in het Donorregister komt. Welke keuze iemand maakt, bepaalt hij of zij zelf. Wie geen keuze invult, komt dus vanaf 1 juli 2020 in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

44 procent van Nederlanders registreerde donorkeuze

Op dit moment hebben zo'n 6,7 miljoen (44 procent) van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder hun donorkeuze geregistreerd. Dat deden meer vrouwen dan mannen. Zestig procent van de vrouwen en 57 procent van de mannen gaf toestemming voor orgaandonatie. 29 procent van de vrouwen en 31 procent van de mannen gaf bij het doorgeven géén toestemming voor orgaandonatie. En de optie dat familie of andere aangewezenen mogen beslissen, vinkte elf procent van de vrouwen aan en twaalf procent van de mannen.

Voorlichtingsteams informeren over donorkeuze

Om anderen te informeren en motiveren ook hun keuze in te vullen, gaan voorlichtingsteams (herkenbaar aan roze T-shirts) vanaf deze Week van het Donorregister tot aan juli volgend jaar door heel Nederland de straat op. Ook zijn er in zo’n zeventig ziekenhuizen activiteiten en is de campagne te zien en te horen op radio, televisie, en in en op bussen en vrachtwagens. De Week van het Donorregister is onderdeel van de voorlichtingscampagne Het nieuwe Donorregister van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!