Kassa

Update: Kabinet scherpt regels aan, HEMA sluit deuren

16-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
winkel drogist karretje 1127
UPDATE: De regels voor 'essentiële' winkels worden aangescherpt. Alleen winkels die in hoofdzaak levensmiddelen, drogisterij-artikelen en diervoeding kopen, mogen open blijven, zo heeft het kabinet bekendgemaakt. HEMA laat weten al zijn winkels donderdag te sluiten.
Het kabinet grijpt in nadat onder meer de HEMA, Action, Wibra en Xenos plannen hadden gemaakt om de winkels weer deels te openen, om 'essentiële artikelen' te kunnen verkopen. Alleen winkels die minstens 70 procent van hun omzet halen uit dit soort artikelen voor levensonderhoud, zoals eten en drinken, drogisterijartikelen, schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging en diervoeding, mogen openblijven, laat het kabinet nu weten. Bij de verzorgingsproducten tellen cosmetica en parfums niet mee.

Brief voor detailhandel

Een en ander staat in een brief die minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) aan de detailhandel hebben gestuurd. Een uitzondering blijft gelden voor bredere winkels en warenhuizen die een aparte afdeling hebben voor levensmiddelen. Die moet dan wel een eigen ingang hebben om open te mogen.
Bij het bepalen van het aandeel dat deze essentiële goederen hebben in de omzet, wordt gekeken naar de situatie van voor de lockdown. Winkels kunnen dus niet alsnog open als zij hun assortiment aanpassen, bijvoorbeeld door meer 'toegestane' artikelen toe te voegen of juist spullen uit de schappen te halen of af te dekken. Bij winkelketens worden de regels per vestiging toegepast.

HEMA en Action sluiten deuren

Action sluit zijn filialen in de loop van woensdagmiddag weer nu het kabinet aanscherping van de coronaregels heeft aangekondigd. Winkelketen HEMA sluit vanaf donderdag alsnog alle filialen. Eerder wilde HEMA het merendeel van zijn winkels nog openhouden voor eten en drinken en andere essentiële producten, om ondersteuning te bieden aan supermarkten en drogisterijen. "Vanwege de onduidelijkheid in de regelgeving van de overheid is gebleken dat dit niet leidt tot het gewenste resultaat", laat HEMA nu weten in een verklaring. De keten betreurt naar eigen zeggen de onduidelijke regelgeving en de wijzigingen die door het kabinet zijn gemaakt. HEMA blijft online wel gewoon bereikbaar.

Verwarring

De nieuwe regels leidden tot meer verwarring. Eerder op de dag kregen Action en Wibra al te horen van zorgminister Hugo de Jonge dat zij toch niet open kunnen. De koopjesketens wilden hun 'essentiële producten', zoals etenswaren, schoonmaakmiddelen, hygiëneproducten maar ook diervoeding gewoon verkopen. Maar volgens De Jonge is dit niet de bedoeling.

Afhalen bij bouwmarkten

Een uitzondering geldt voor bouwmarkten en andere doe-het-zelfwinkels. Daar mogen vooraf bestelde of gereserveerde artikelen wel worden afgehaald. Dat geldt ook voor bibliotheken en voor winkels die diervoeding verkopen voor hobbymatig gehouden boerderijdieren, zoals kippen, varkens of geiten. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

harrybre
harrybre16 dec. 2020 - 13:10

Is het nu zo ontzettend moeilijk om te begrijpen WAAROM die lockdown is afgekondigd: simpel, om zo veel mogelijk intermenselijke kontakten tussen "vreemden" te voorkomen, o.a. door reizen zo veel mogelijk te ontmoedigen. Kijk naar de Chinezen, die door KEIharde matregelen de catastrophe voor een fors deel konden voorkomen en nu kunnen "feesten", werken en.. geld verdienen. Singapore, met 5,8 mln inwoners en .. 29 corona doden. Ter vergelijk, Breda, in de KENNISeconomie, met 185.000 inw 111 doden. Zo als gebruikelijke in ons str.nteigenwijze en egoistische NL + "Westen": het l.z.r.s aan de rest van de bevolking, als IK er maar zo goed mogelijk uitspring. Hadden we WEL ons verstand gebruikt, de quarantaine regels gevolgd en niet als in Noord-Italië: een soort open duiventil, boodschappen en bezoeken elders, Sloveense TV-ploeg in en uit + reportage o.a. op RTLnieuws 22 feb om 19:30, was de hele narigheid eind mei voorbij geweest. Oh wacht... UW opa en oma zijn al overleden... dat verklaart veel. En als U toch langdurige of blijvende gezondheidsschade oploopt... zien we dan wel weer...

endemion
endemion16 dec. 2020 - 12:55

Kijk eens naar de filmpjes op het kanaal van De Kapitein. Dan zie je al snel genoeg dat bedrijven misleid worden en dat zij gewoon zelf het recht hebben te bepalen wat ze aan huisregels opstellen. Ze hoeven helemaal niet mee te gaan in deze regeltjes en het is echt schandalig dat kanalen zoals deze wederom falen om juiste inlichting te verzorgen over hoe het nu echt in elkaar zit.

1 Reactie
Rob Hopmans
Rob Hopmans16 dec. 2020 - 17:44

Ga ergens anders met je theorieën rondstrooien als je niets positiefs te melden hebt. We hoeven helemaal niet naar een of ander kanaal. Dat er een handvol mensen telkens overal tegenin gaan maakt alleen maar dat alles langer duurt. Je vindt anderen belachelijk terwijl je zelf met belachelijke voorbeelden komst die nergens op slaan. Je mag op dit soort kanalen ook gewoon wegblijven als je het niet bevalt hoor.

tenormin
tenormin16 dec. 2020 - 12:42

Ik lees net in het laatste nieuws dat de genoemde ketens niet open mogen. Zou uiteraard ook beter zijn maar ja, hoe ze dit weer gaan omzeilen, geen idee.

huibvanbokhorst
huibvanbokhorst16 dec. 2020 - 11:59

Ik vind dit belachelijk dat deze zaken open mogen en dat de corona nog steeds meer wordt. Als deze winkel open gaan ,dan komt er weer een massa mensen naar deze winkels. Ik zag al dat de Action en Xenox in het winkelcentrum Overvecht(Utrecht ) al weer drukker wordt. dat kan je niet maken , zo helpt het niet. Dicht die winkels.

1 Reactie
endemion
endemion16 dec. 2020 - 13:03

Ik vind het belachelijk dat jij denkt te mogen bepalen hoe een ander z'n bedrijf runt. Wat nu als ik ga bepalen dat jij 90% van al het eten dat je koopt direct weer moet inleveren. Prima toch want iedere hapsnurk mag bepalen over anderen, nietwaar?

mof
mof16 dec. 2020 - 11:49

Nou ja, nog ff en iedere winkel die een zak dropjes verkoopt isweer open. De regering geeft echter ook niet een goed voorbeeld door bijv kerstbomen en bloemenwinkels als essentieel te bestempelen omdat het “Kerstmis tijd is”. Vanuit de winkeliers te begrijpen dat zij denken “fuck the teringtyfus”

1 Reactie
sinypots
sinypots17 dec. 2020 - 7:57

helemaal mee eens. Er mag bijna niks meer, wanneer je dan ook geen kerstboom meer mag/kan kopen............ kun je buiten meenemen toch!

Anje23
Anje2316 dec. 2020 - 11:43

Bakker, groenteboer en slager was ik vergeten.

Anje23
Anje2316 dec. 2020 - 11:42

Alleen supermarkten en apothekers verder dicht dat is het allerbeste ook Hema. Ondanks dat het misschien zielig is. En ook geen buitenverkoop toestaan. Anders heeft lockdown geen zin

1 Reactie
endemion
endemion16 dec. 2020 - 13:00

Lockdown heeft sowieso geen zin dat is ondertussen wijd en breid bewezen. Zoek nu eens betrouwbare bronnen op ipv achter dit soort "spin city, de leugen regeert" kanalen aan te hobbelen.

simon55
simon5516 dec. 2020 - 11:37

Simpele oplossing toch ? Supermarkt , slager , bakker , apotheek en drogist open. De rest deur op slot. Hoe moeilijk kan het wezen.

1 Reactie
Rob Hopmans
Rob Hopmans16 dec. 2020 - 17:35

Niks moeilijk aan volgens mij ook....

mvnunen@live.nl
mvnunen@live.nl16 dec. 2020 - 11:10

Typisch dit cabinet. Steeds onduidelijkheid troef. Schipperen en dreigen. Ingrijpen ho maar. Eigen zak en het grote geld voorop oa Schiphol.

1 Reactie
Rob Hopmans
Rob Hopmans16 dec. 2020 - 17:34

Typisch ongenuanceerde reactie. Het kabinet (met een K) is helemaal niet zo onduidelijk. Het zijn de Nederlanders die telkens proberen de regels te rekken. Eigen zak en grote geld slaat helemaal nergens op.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!