Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Update: Kabinet scherpt regels aan, HEMA sluit deuren

16-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
162 keer bekeken
  •  
winkel drogist karretje 1127
UPDATE: De regels voor 'essentiële' winkels worden aangescherpt. Alleen winkels die in hoofdzaak levensmiddelen, drogisterij-artikelen en diervoeding kopen, mogen open blijven, zo heeft het kabinet bekendgemaakt. HEMA laat weten al zijn winkels donderdag te sluiten.
Het kabinet grijpt in nadat onder meer de HEMA, Action, Wibra en Xenos plannen hadden gemaakt om de winkels weer deels te openen, om 'essentiële artikelen' te kunnen verkopen. Alleen winkels die minstens 70 procent van hun omzet halen uit dit soort artikelen voor levensonderhoud, zoals eten en drinken, drogisterijartikelen, schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging en diervoeding, mogen openblijven, laat het kabinet nu weten. Bij de verzorgingsproducten tellen cosmetica en parfums niet mee.

Brief voor detailhandel

Een en ander staat in een brief die minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) aan de detailhandel hebben gestuurd. Een uitzondering blijft gelden voor bredere winkels en warenhuizen die een aparte afdeling hebben voor levensmiddelen. Die moet dan wel een eigen ingang hebben om open te mogen.
Bij het bepalen van het aandeel dat deze essentiële goederen hebben in de omzet, wordt gekeken naar de situatie van voor de lockdown. Winkels kunnen dus niet alsnog open als zij hun assortiment aanpassen, bijvoorbeeld door meer 'toegestane' artikelen toe te voegen of juist spullen uit de schappen te halen of af te dekken. Bij winkelketens worden de regels per vestiging toegepast.

HEMA en Action sluiten deuren

Action sluit zijn filialen in de loop van woensdagmiddag weer nu het kabinet aanscherping van de coronaregels heeft aangekondigd. Winkelketen HEMA sluit vanaf donderdag alsnog alle filialen. Eerder wilde HEMA het merendeel van zijn winkels nog openhouden voor eten en drinken en andere essentiële producten, om ondersteuning te bieden aan supermarkten en drogisterijen. "Vanwege de onduidelijkheid in de regelgeving van de overheid is gebleken dat dit niet leidt tot het gewenste resultaat", laat HEMA nu weten in een verklaring. De keten betreurt naar eigen zeggen de onduidelijke regelgeving en de wijzigingen die door het kabinet zijn gemaakt. HEMA blijft online wel gewoon bereikbaar.

Verwarring

De nieuwe regels leidden tot meer verwarring. Eerder op de dag kregen Action en Wibra al te horen van zorgminister Hugo de Jonge dat zij toch niet open kunnen. De koopjesketens wilden hun 'essentiële producten', zoals etenswaren, schoonmaakmiddelen, hygiëneproducten maar ook diervoeding gewoon verkopen. Maar volgens De Jonge is dit niet de bedoeling.

Afhalen bij bouwmarkten

Een uitzondering geldt voor bouwmarkten en andere doe-het-zelfwinkels. Daar mogen vooraf bestelde of gereserveerde artikelen wel worden afgehaald. Dat geldt ook voor bibliotheken en voor winkels die diervoeding verkopen voor hobbymatig gehouden boerderijdieren, zoals kippen, varkens of geiten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!