Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Na groene stroom, groen gas

03-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
826783.jpg
Groene stroom is ingeburgerd. Nu is groen gas een logisch vervolg, vindt minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. Huishoudens gaan in de toekomst gebruik maken van aardgas dat gemengd is met biogas. ,,Groen'' koken en ,,groen'' verwarmen van het huis kwamen donderdag twee stappen dichterbij.
Van der Hoeven reikte in Den Haag de eerste certificaten uit aan pioniers op dit gebied. Die certificaten garanderen dat het gas duurzaam is en het kan daardoor als ,,groen'' verhandeld worden. Dat is van belang, omdat bedrijven dat gas dan net als bij stroom als ,,groen'' kunnen aanbieden. En net als bij groene stroom, is er bij groen gas de mogelijkheid om dit op te wekken met subsidie van de overheid.
Vrijwel gelijktijdig werd in Mijdrecht een installatie geopend, die groen gas toevoegt aan het net van aardgas. Het gaat daarbij om rioolslib van een waterzuiveringsinstallatie.
Biogas als groene brandstof is niet nieuw. Zo rijden in Mijdrecht al zes auto's op het groene goedje van de zuiveringsinstallatie. Bovendien wordt biogas al ingezet om groene stroom op te wekken. Nadeel daarvan is dat daarbij warmte vrijkomt, die maar al te vaak verloren gaat, zo'n 60 procent van de energie. Door het biogas te mengen met het aardgas treedt dat energieverlies niet op en wordt dus extra energie bespaard. Groen gas is daardoor groener dan groene stroom.
Groen gas bestaat, net als aardgas, vooral uit methaan en kan worden gemaakt van allerlei restmaterialen zoals mest, rioolslib, gft of andere reststromen van landbouw of voedingsmiddelenindustrie. Volgens de topman van de Gasunie, Marcel Kramer, is in Nederland genoeg van dat soort restmateriaal voorhanden om in vijf procent van de aardgasvoorziening te voorzien. Aanzienlijk hogere percentages kunnen worden bereikt, als Nederland op grote schaal biomassa gaat importeren. Ook dan zal het gaan om reststoffen. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat energiegewas de productie van voedsel zal gaan verdringen.
In Nederland komt bijna de helft van alle energie die we verbruiken uit aardgas. Vergroening van dat aardgas kan daardoor een grote bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgas. Volgens de EnergieTransitie, een denktank van energiedeskundigen, kan binnen tien jaar tien procent van het aardgas groen zijn en door import van biomassa uit andere landen kan dat oplopen tot tientallen procenten. Genoeg om miljoenen huizen groen te verwarmen.
Voor het zover is, moeten hindernissen worden genomen. Als aan aardgas groen gas wordt toegevoegd, moet men er zeker van zijn dat het dezelfde kwaliteit heeft. Bovendien is het aardgasnet nog niet ingericht op het toevoegen van groen gas.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor