Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Multivitaminen verkleinen risico op hartinfarct niet'

05-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
275 keer bekeken
  •  
vitaminen pillen vitamine 930
Antioxidanten zoals vitamine A en E, verkleinen het risico op een hartinfarct niet. Dat stellen wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) na onderzoek.
“Op basis van onze studie is er sterk bewijs dat multivitaminen met een antioxiderende werking geen positief effect hebben op het risico op coronaire hartziekten”, zegt epidemioloog Raymond Noordam. De onderzoekers vergeleken de genetisch bepaalde niveaus van antioxidanten van gezonde personen met die van hartinfarctpatiënten. In de studie namen 900.000 mensen deel. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Journal of the American College of Cardiology.

Neutraliserende werking

Antioxidanten zijn er in verschillende soorten en zitten in onder meer groenten, fruit en noten. Ze neutraliseren bepaalde slechte stoffen in het lichaam. Of antioxidanten de kans op andere aandoeningen en ouderdomskwalen kunnen verkleinen is niet onderzocht in de Leidse studie. De volgende stap is om de vermeende effecten van antioxidanten op andere leeftijdsgebonden ziekten te onderzoeken. Zo hopen de LUMC-onderzoekers uiteindelijk onderbouwde aanbevelingen te doen voor het gebruik van antioxidanten voor een bepaalde medische indicatie.      

ANP / LUMC
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!