Kassa

Muizengif deels in de ban. Hoe pak je overlast ‘diervriendelijk’ aan?

  •  
13-07-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
6779 keer bekeken
  •  
muizenhol muis plaagdieren 1127

Heb jij last van muizen in huis? Vanaf 2023 wordt het lastiger om ze met gif te bestrijden. Er komt een verbod aan op bestrijdingsmiddelen met een bepaald type giftige stof. Voorkomen is beter dan strooien met giftige korrels! Dus, hoe zorg je ervoor dat je geen overlast krijgt van muizen? En als ze wel in je huis rondscharrelen… hoe bestrijd je muizen op een zo ‘diervriendelijk’ mogelijke manier? Wij gaan te rade bij plaagdierexpert Bastiaan Meerburg.

Per 1 januari volgend jaar geldt er een verbod op anti-muizenmiddelen met zogeheten anticoagulanten erin. Die giftige stof zorgt ervoor dat muizen doodgaan aan interne bloedingen.

Bastiaan Meerburg, plaagdierexpert en tot voor kort directeur bij Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen, geeft aan dat er voldoende redenen zijn voor het verbod. “Het is een giftige stof die slachtoffers kan maken onder roofvogels en andere dieren zoals marterachtigen.” Daar bestaat de term ‘doorvergiftiging’ voor: andere dieren dan muizen en ratten kunnen óók ziek worden of doodgaan aan bestrijdingsmiddelen. Tot de huiskat aan toe, als die een vergiftigde muis verorbert.

Daarnaast is er sprake van resistentie door jarenlang gebruik van de bestrijdingsmiddelen, zo blijkt uit onderzoek. "38 procent van de muizen is resistent”, aldus Meerburg. “De gifstoffen worden gebruikt op bijvoorbeeld graan. Na verloop van tijd eten ze er wel van, maar gaan er niet meer aan dood of pas na langere tijd. Daarom is het denk ik een begrijpelijk verbod."

Andere giftige stof mag nog wel

Het besluit is het gevolg van Europese bepalingen. Navraag bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) leert dat muizenbestrijdingsmiddelen met het actieve bestanddeel alfachloralose erin volgend jaar nog wel ‘gewoon’ te koop zullen zijn. Maar het aanbod van middelen in de winkel wordt beperkt, door het verbod op anticoagulanten.

Tips: Hoe voorkom je dat je overlast krijgt van muizen in huis?

“Je moet goed realiseren dat jij vaak zelf verantwoordelijk bent voor de overlast die ontstaat”, geeft Meerburg aan. Voorkomen is dus beter dan genezen. Tijd daarom voor tips van de plaagdierexpert: hoe voorkom je overlast?

- Heel belangrijk: berg de voedselbronnen goed op, zodat muizen (of ratten) er niet makkelijk bij kunnen.

- Maak je woning 'muisdicht'. Dicht de kieren en scheuren goed af. Daarmee sluit je de weg in of door huis af. Doe dit met degelijk materiaal. Een beetje purschuim in een gat spuiten is niet de goede manier. Gebruik materiaal waar ze niet doorheen kunnen knagen, zoals staalwol.

- Controleer je tuin op resten. Geef je katten of andere huisdieren te eten? Dan kunnen ratten en muizen ervan profiteren. Gebruik zoveel voer dat er 's nachts  niks meer ligt. Of haal het weg, zodat er niks te halen is. 

- Heb je een tuin of woon je buitenaf? Laat geen (bouw)materialen, houtstapels of andere potentiële schuilplaatsen achter waar plaagdieren in kunnen nestelen. 

Tips: Heb je wel overlast? Dan kun je dit doen

Wat zijn de methoden om muizen te bestrijden als je geen gif wilt inzetten? Meerburg raadt het volgende aan:

- Zet een goede klapval, met de nadruk op goed. Goedkope exemplaren van bijvoorbeeld Chinese makelij met slechte veermechanismen zijn volgens hem af te raden. Bij muizen maar vooral ratten is het van belang dat er voldoende slagkracht zit in de klapval. Met een goed exemplaar is de rat of muis in 85 procent van de gevallen meteen dood.

Er zou eigenlijk een ‘Consumentenbondachtige’ test moeten komen, bepleit Meerburg. Welke klapval werkt er wel of niet? Hij is ook voorstander van de introductie van een keurmerk voor plaagdierenvallen. Dan weet je als consument nog beter: deze kan ik kopen en deze beter niet.

- Dan is er de vangkooi of levende val. Hiermee kun je een plaagdier vangen en weer vrijlaten. Dat lijkt heel diervriendelijk, maar  is dat wel zo? Je moet vaak gaan kijken of er een dier in gevangen zit. Doe je dat niet? Dan sterft ‘ie op een wrede manier aan de hongerdood.

Vang je een huismuis en laat je die los in een bos? Dan komt ie  in een totaal vreemde omgeving terecht. Ook niet heel fijn voor het dier, aldus Meerburg.

- Schakel een bedrijf in dat plaagdieren bestrijdt. In tegenstelling tot consumenten mogen professionals óók volgend jaar nog middelen met de giftige anticoagulanten erin gebruiken.

- Omdat het commerciële ondernemingen zijn moet je als consument wel opletten, raadt Meerburg aan. Vraag vooraf naar de kosten van de plaagdierbestrijding. Die kunnen al snel enkele honderden euro's bedragen.

- Tip: lees altijd even de reviews op internet over het plaagdierbeheersbedrijf. Kies niet automatisch een bedrijf dat bovenaan staat bij Google.

- Voor wie zich afvraagt: wat is een geschikt plaagdierbeheersbedrijf? Op de website van het KAD staat een bedrijvenregister. Die helpt je op weg.

- En de laatste tip: vraag of de bestrijder die aan de deur komt een pasje kan laten zien met een officieel bewijs van vakbekwaamheid. Meerburg waarschuwt voor charlatans die voor pakweg 600 euro wat muizengif strooien en weer weggaan. 

Plagen in het verschiet?

Het strengere beleid ten aanzien van middelen met gif kan voor veel meer overlast van muizen zorgen, denkt plaagdierexpert Meerburg. “Op het moment dat je thuis met vallen moet gaan werken, is het veel lastiger om muizen te vangen. En als je als consument een speciaal bestrijdingsbedrijf moet inschakelen, ben je honderden euro's kwijt.”

“Een gemeente is verantwoordelijk voor de bescherming van de volksgezondheid. Dat ligt verankerd in de Wet publieke gezondheid. Daar hoort bij dat ambtenaren van de gemeente burgers een aanwijzing moeten gaan geven, als er ergens een plaag uitbreekt en bewoners van een huis niks ertegen doen. Ik denk dat veel gemeenten hier nog niet klaar voor zijn”, waarschuwt Meerburg.

Heb jij een vraag over de bestrijding van plaagdieren? Stel deze dan hier op Kassa's Vraag & Beantwoord! Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

agapon1951
agapon195113 jul. 2022 - 17:19

Muizen worden aangelokt door voer tafels voor vogels. In de avonduren binnen halen is dan wel de beste optie om ze niet te laten lekkerbekken in de avonduren. Dieren die buiten worden gehouden zoals kippen, konijnen enz trekken ook muizen aan. Hier wij nogal last van en niemand die er eigenlijk iets mee doet. Enigste meest vriendelijk optie is ze wegvangen en weer uitzetten in de natuur op plaatsen waar geen mensen zijn. Bij de huizen laten is eens in 10 weken een nest met weet ik hoeveel jongen wat tot sterke overlast gaat leiden. Niet vergiftigen maar vangen en weer uitzetten is de beste optie. Buren erop aanspreken als zij buiten dieren hebben in woonwijken die muizen aantrekken en ook de gemeente hierbij laten ingrijpen, wat dus ook vaak niet gebeurt.

gkblijleven
gkblijleven13 jul. 2022 - 15:13

Ik mis de beste oplossing: Neem een kat!

Helen 66
Helen 6613 jul. 2022 - 11:49

Toen wij nog in een landelijke omgeving woonden, hadden we ook last van muizen in huis. Je kunt korrels strooien en dan gaan ze dood, maar liggen ze ook ergens te rotten en te stinken. Dus zetten wij diervriendelijke vallen in keuken en bijkeuken, waar ze wel in kunnen, maar niet meer eruit. Blokje kaas erin en elke dag zaten er wel 1 of 2 in. Dan namen we ze mee in de auto als ik zoon naar school bracht en eindje van huis, zetten we ze in het gras, deurtje open en weg waren ze.

t.de.jager
t.de.jager13 jul. 2022 - 10:09

Maak je woning 'muisdicht'. Dicht de kieren en scheuren goed af (event. gaasdraad). Zet een goede klapval,waar de muizen zitten.

bullebak
bullebak13 jul. 2022 - 9:06

In mijn plattelandswoning vang ik wekelijks een muisje in een diervriendelijke muizenval. Heel simpel een bolletje pindakaas achterin het valletje en als de snoepgrage muis ver genoeg doorloopt dan slaat het deurtje dicht . Ik controleer meerdere keren per dag . De gevangen muis wordt een paar honderd meter verderop weer in de wei vrij gelaten. Soms zie ik dat het valletje niet optimaal werkt want dan is de pindakaas keurig opgegeten terwijl het klapdeurtje open bleef en de muis is mooi foetsie. Maar die komt een volgende keer wel aan de beurt. Overigens zorg ik er voor dat er geen voedsel bereikbaar is voor muizen zowel in- als buitenshuis. Hoe ze binnenkomen weet ik nog steeds niet.

CarcCaro
CarcCaro13 jul. 2022 - 8:00

Heel simpel neem een goede muuzenvangende kat. Wij hebben een groot zwart panter achtig exemplaar dat gek op de muizenjacht is. Hij laat meestal even zien wat hij gevangen heeft en dan happa binnen 30 sec van kop tot staart verdwenen. Inmiddels heeft hij ook al een compagnon opgeleid. Die kan ook wel 4 muizen per dag vangen. En dat allemaal in een groene stadswijk. Moet je kijken wat er een hoop ongedierte zit omdat mensen allerlei rotzooi op straat gooien op overal voer voor de vogels leggen en niet opruimen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!