Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

MS-middel Fampyra komt terug in basispakket

7 aug 2019
  •  
leestijd 1 minuut
930x520_pillen kopie
Het geneesmiddel Fampyra komt per 1 september terug in het basispakket voor patiënten van 18 jaar en ouder. Dat laat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) weten in een brief aan de tweede kamer.
Fampyra is bedoeld voor patiënten met multiple sclerose. Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest over het geneesmiddel. Het Zorginstituut adviseert de minister over de effectiviteit van geneesmiddelen en kwamen twee keer tot de conclusie dat het middel niet bewezen effectief is.

Onderzoek

Een groep patiënten gaf aan er wel baat bij te hebben. Er is nieuw onderzoek naar het geneesmiddel gedaan en er is nu een nieuw, positief advies van het Zorginstituut. MS-patiënten met ernstige loopbeperkingen krijgen het middel vanaf volgende maand vergoed.
Er komt een proefperiode van twee weken, omdat Fampyra niet bij alle MS-patiënten aanslaat. De behandeling wordt voortgezet als het loopvermogen van de patiënt voldoende erop vooruitgaat.

Eigen bijdrage

De maker van Fampyra, Biogen, betaalde de afgelopen tijd een deel van de kosten. De pillen kosten per maand 128 euro en de fabrikant nam zo'n 60 procent voor eigen rekening.
Patiënten moesten een eigen bijdrage betalen. Nu er een positief advies ligt van het Zorginstituut wordt die eigen bijdrage alsnog vergoed door Biogen, met terugwerkende kracht. Dat was eerder zo afgesproken. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's