Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Motivatie om meer te werken door andere aanpak bijstand'

01-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
327 keer bekeken
  •  
euro geld loep vergrootglas besparen rekenmachine 1127
Een andere aanpak van de bijstand leidt tot een grotere uitstroom naar betaalde banen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht (UU). Samen met de gemeente Utrecht presenteerde de UU vrijdag de resultaten. 
Mensen die recht hebben op bijstand hebben een grotere kans op het vinden van een baan als ze zelf meer regie krijgen in hun zoektocht naar werk. Ook het minder hoeven voldoen aan bepaalde verplichtingen, zoals verplicht solliciteren of deelnemen aan activiteiten van de gemeente, kan helpen bij het vinden van werk. Dit geldt niet voor laagopgeleiden en mensen die al vele jaren werkloos zijn, zij hebben juist extra hulp en persoonlijke begeleiding nodig.

Financiële prikkel

De universiteit onderzocht ook of een extra financiële prikkel van maximaal 200 euro een positief effect heeft. Volgens de onderzoekers leidt dit er wel toe dat mensen op zoek gaan naar een deeltijdbaan van een paar uur, maar zorgt het er niet voor dat ze geen uitkering meer nodig hebben. Het lijkt er volgens hen op dat de werklozen alleen wat willen bijverdienen.
De Utrechtse wethouder van Werk en Inkomen concludeert dat meerdere aanpakken werken. Volgens haar is er behoefte aan meer ruimte in de wet en is het de bedoeling dat er meer mensen over een lange periode bijverdienen, zodat werken loont. Daarnaast wil ze meer ruimte om te blijven onderzoeken welke aanpak het beste werkt. Ze geeft aan dat er meer geld nodig is van het rijk om bijstandsgerechtigden, in Utrecht zijn dat zo'n 10.000 mensen, meer persoonlijke aandacht te geven.

Onderzoek naar beste aanpak

Meer dan anderhalf jaar lang hebben de gemeenten Utrecht en Zeist bijna 800 bijstandsgerechtigden gevolgd. In vier verschillende groepen werden ze willekeurig ingedeeld met elk een andere aanpak. De Universiteit Utrecht onderzocht welke aanpak het best leidt naar betaald werk. Als dat niet lukte, werd er gekeken naar een manier om toch mee te doen met de samenleving in de vorm van vrijwilligerswerk. 
Naast Utrecht en Zeist hebben Groningen, Nijmegen, Tilburg, Deventer en Wageningen ook geëxperimenteerd met alternatieve aanpakken voor mensen in de bijstand.

Participatiewet

De gemeenten wilden weten of de Participatiewet uit 2015, waaronder de bijstand valt, doeltreffender kan worden uitgevoerd. Zij vinden dat de wet niet goed aansluit op de praktijk en dat het te complex en bureaucratisch is met weinig ruimte voor maatwerk en vormen van begeleiden waarbij de bijstandsgerechtigde zelf meer regie krijgt. ANP 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!