Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Moslims, hindoes en veganisten: vermeld dierlijke stoffen in medicijnen op verpakking

14-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7659 keer bekeken
  •  
Paracetamol, cinnarizine of ibuprofen, het zijn wat voorbeelden van medicijnen waar stoffen van dierlijke oorsprong in zitten. Dat staat echter niet duidelijk op de verpakking of in de bijsluiter vermeld. En dat is lastig voor bijvoorbeeld hindoes, moslims, joden of veganisten. Zij willen geen producten van varken of rund eten of in het geval van veganisten niets afkomstig van dieren consumeren. 

Als je in de supermarkt een reep chocola uit het schap pakt, dan moeten op de verpakking alle ingrediënten vermeld staan. Maar de regels voor medicijnen zijn anders dan voor voeding. Op de verpakking van medicatie hoeft alleen de werkende stof vermeld te staan, met daarbij andere ingrediënten als die een allergische reactie op kunnen roepen. De volledige ingrediëntenlijst moet wel in de bijsluiter staan.

Hulpstoffen gemaakt van dieren

Maar daarmee zijn de problemen voor hindoes, moslims, joden en veganisten niet opgelost. Want in medicijnen worden vaak hulpstoffen gebruikt die gemaakt zijn van dieren. Twee veelvoorkomende hulpstoffen zijn gelatine en schellak. Gelatine kan gemaakt zijn van varken of rund. Maar of het van varken of rund afkomstig is, staat niet vermeld in de bijsluiter. Schellak is afkomstig van luizen, maar dat weten niet veel mensen.

Bezwaren tegen dierlijke hulpstoffen

Dat zorgt om allerlei redenen voor problemen bij de verschillende levensovertuigingen. Bijvoorbeeld moslims en joden willen geen gelatine van varken eten, omdat dat als onrein wordt gezien. Dit geldt ook voor schellak als je moslim bent. Als hindoe wil je juist niets van een koe eten, omdat dat een heilig dier is. En als veganist wil je helemaal niets afkomstig van dieren eten.    

Geen volledige oplossing

Moslims, hindoes en veganisten willen graag dat er op de verpakking van medicijnen wordt vermeld of er stoffen afkomstig van dieren in zitten. Dat is voor alle partijen geen volledige oplossing. Want als moslim weet je dan nog niet of er varken of schellak in zit, als hindoe nog niet of er koe in zit en als veganist kun je in principe helemaal geen medicijnen gebruiken, omdat ze altijd op dieren getest zijn.

Maar alle drie vinden het in ieder geval een stap vooruit. Je kunt dan in ieder geval kiezen voor een alternatief zonder dierlijke ingrediënten, want die zijn er vaak wel. Ook voor veganisten is dat een oplossing, want als je toch medicijnen nodig hebt, dan het liefst een pil waar geen dierlijke stoffen in zitten.

CBG wil onderzoeken of vermelding dierlijke stoffen mogelijk is

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat in Nederland de veiligheid van medicijnen bewaakt wil onderzoeken welke informatie gebruikers precies willen hebben. Als blijkt dat daar behoefte aan is, wil het CBG kijken of een vermelding van dierlijke stoffen op de verpakking kan. Dat moet dan wel kunnen binnen de huidige wetgeving, want die kan het CBG niet aanpassen. Het CBG wil hiermee voorkomen dat onduidelijkheid over de aanwezigheid van dierlijke stoffen zorgt voor verminderd gebruik. Dat brengt namelijk gezondheidsrisico’s met zich mee.

Kennistest: Is het vegan of niet?

Redacteur Eva ging de straat op voor een kennistest op het gebied van veganistisch eten. Kunnen mensen goed inschatten welke producten nou wel en welke niet vegan zijn? Plantaardig diëtist Eline Blom licht de goede antwoorden toe.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!