Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Mondpiercing slecht voor gebit'

12-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
tongpiercing.jpg
Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding.
Vrouwen vier keer vaker een mondpiercing
Zo'n 5 procent van de jongvolwassenen heeft een mondpiercing, stelde Hennequin-Hoenderdos vast. Vooral de tongpiercing is populair. Vrouwen hebben vier keer vaker een mondpiercing dan mannen.
Soorten kwalen
Teruggetrokken tandvlees is het vaakst als gevolg geconstateerd. Er kunnen ook barstjes in tanden of kiezen ontstaan door spelen met de piercing en bijten op het sieraad. Dergelijke schade kan ook komen doordat een piercing met praten en eten tegen de tanden tikt.
Mond goed schoonhouden
De promovenda raadt het zetten van een piercing eigenlijk af, maar snapt dat mensen er toch graag één willen. Zij moeten zich er dan wel van vergewissen dat ze het sieraad laten aanbrengen door iemand die goed weet wat hij of zij doet en zeer hygiënisch werkt. Ook moeten piercingklanten hun mond goed schoonhouden.
Aangetroffen in de hartstreek
Mensen met kwalen kunnen beter echt geen piercing nemen, zegt de onderzoekster. Ze denkt aan mensen met bijvoorbeeld suikerziekte en hartafwijkingen. Ook vrouwen die in verwachting zijn, kunnen er volgens haar beter helemaal niet aan beginnen. Bacteriën die toeslaan bij het zetten van een piercing, kunnen zich namelijk ook weleens verder door het lichaam verspreiden. Zo zijn ze een enkele keer ook aangetroffen in de hartstreek. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!