Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Mondkapjesplicht is in strijd met de grondwet

30 jul 2020
  •  
leestijd 2 minuten
mondkapjes boot amsterdam 1127
De mondkapjesplicht kan niet zomaar worden ingevoerd, zegt de Leidse hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans tegen RTL Nieuws. Ook als burgemeesters er in hun gemeente mee zouden willen experimenten, bijvoorbeeld met een noodverordening, lopen ze tegen de grondwet aan. 
Burgemeesters gaven woensdag tijdens het Veiligheidsberaad aan te willen experimenteren met maatregelen die het gedrag van mensen beïnvloeden, om zo het coronavirus in te dammen. Het verplichten om een mondkapje op drukke plekken de dragen is één van de experimenten. 

Parlementaire wet nodig

Maar volgens Voermans kan dat helemaal niet. Dat het gaat om een experimenten en dat de draagplicht alleen van kracht is op bepaalde plekken, maakt daarvoor niet uit. Voermans benadrukt dat de overheid niet achter de voordeur mag komen, niet in kerken iets dwingend regelen en geen mondkapje kan verplichten. Daar is volgens Voermans een aparte wet voor nodig. 
Afgelopen mei zei de Raad van State hetzelfde. Grondrechten als artikel 10 - het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, en artikel 11 - recht op onaantastbaarheid van het lichaam, kun je niet beperken via de noodverordening, concludeert Voermans. Dat kan alleen via een parlementaire wet.

Spoedwet

Volgens Voermans zou zo'n mondkapjesplicht wél kunnen als de coronawet wordt ingestemd. Ook kan de draagplicht door middel van een mondkapjes-noodwet afgekondigd worden, maar dan moet het parlement daar wel aan werken, aldus Voermans.
In het openbaar vervoer mag het wel, omdat de ov-bedrijven de mondkapjesplicht hebben gebaseerd op de Wet personenvervoer. Reizigers moeten volgens die wet aanwijzingen van het vervoerbedrijf opvolgen op het gebied van orde, rust, veiligheid of een goede bedrijfsgang. 

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!