Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mondkapjesplicht gaat vandaag in: vanaf 13 jaar is mondkapje verplicht

01-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
mondkapje 1127
Het instellen van een mondkapjesplicht werd lange tijd afgehouden, omdat volgens experts het nut hiervan niet bewezen was. Eind september kwam er een 'dringend advies' voor het dragen van een mondkapje en een week later werd alsnog een verplichting aangekondigd. Deze gaat op 1 december in.

Ben je 13 jaar of ouder? Dan moet je per 1 december een mondkapje dragen in publieke binnenruimten. Het gaat dan onder andere om winkels en openbare delen van overheidsgebouwen, scholen en stations. Daarnaast is het dragen van een mondkapje nu verplicht voor mensen in contactberoepen, zoals kappers, rij-instructeurs en nagelstylisten, en ook voor hun klanten. Draag je geen kapje waar dat wel verplicht is? Dan riskeer je een boete van 95 euro. Voor jongeren onder 16 jaar bedraagt de boete 38 euro.

Uitzonderingen op mondkapjesplicht

Sekswerkers en hun klanten mogen het kapje aflaten en ook mensen die vanwege een ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen, hoeven hem niet op. Ook in gebedshuizen mogen bezoekers zonder mondkapje rondlopen.

Daarnaast mag er van de plicht worden afgeweken als een werknemer anders acht uur lang met een kapje op zou moeten staan, legde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) uit. In zulke situaties mag "je ruimte bieden als werkgever" om een 'face shield' te dragen. Het betreft dan wel een spatscherm dat het hele gezicht bedekt, en niet "zo'n half ding onder je kin", aldus De Jonge.

Waarom mondkapjesverplicht én boerkaverbod?

De vraag heerst nog of de plicht botst met het verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding. Zo is het bij wet verboden om in bepaalde publieke ruimtes kleding te dragen die het gezicht grotendeels bedekt. Dit staat ook bekend als het 'boerkaverbod'. Wie nu bijvoorbeeld een ander type hoofddoek zoals een hijab draagt én daarbij een mondkapje op heeft, bedekt ook een groot deel van het gezicht. Toch riskeert de hijab-draagster in dit geval waarschijnlijk geen boete, aldus hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen Herman Bröring.

"In de coronawet is een bepaling opgenomen waarin staat dat in het geval van het dragen van een mondkapje het verbod op gezichtsbedekkende kleding niet van toepassing is." Iets dergelijks staat volgens Bröring ook al in de wetgeving over het boerkaverbod. "Deze wetgeving kent al de mogelijkheid van uitzonderingen in het belang van de gezondheid. Het kabinet heeft zich dus dubbel en dwars geprobeerd in te dekken." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!