Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Mondkapjes: waar moet je allemaal op letten?

9 mei 2020
  •  
leestijd 3 minuten
mondkapjes ffp2 medisch mondbescherming
Omdat de overheid het dragen van een mondkapje in het ov verplicht vanaf 1 juni, gaan de gezichtsbeschermers als warme broodjes over de toonbank. Veel webshops bieden mondkapjes aan, maar niet elke website is betrouwbaar. Waar moet je op letten als je ze koopt en hoe kun je ze eigenlijk zelf maken? Wij leggen het je uit. 
Via het internet worden er een hoop verschillende mondkapjes aangeboden. De maskers die consumenten moeten dragen zijn de niet-medische variant. Het is niet de bedoeling dat je medische mondkapjes draagt. De overheid wil namelijk voorkomen dat er schaarste van medische mondkapjes ontstaat binnen de zorg. Je moet zelf een mondkapje aanschaffen, want de regering heeft aangegeven zich niet te bemoeien met de distributie.  
In ieder geval gaan veel drogisterijen en de grotere online webshops zich buigen over de verkoop van mondkapjes. Zowel de Hema, Bol.com, het Kruidvat en andere drogisterijen verkopen binnenkort deze gezichtsbescherming. De bedrijven stellen echter wel een limiet op het aantal doosjes per klant; zo mag je bij de Hema de winkel met maximaal twee doosjes verlaten, en het Kruidvat maar met één. De laatstgenoemde bood sinds 8 mei al mondkapjes aan via hun webshop, maar die zijn binnen rap tempo uitverkocht. 

Onze peiling

Via de Instagram van Kassa hebben we een hoop reacties gekregen op onze peiling over mondkapjes in het openbaar vervoer. Zeker 59 procent van de ruim 400 respondenten geeft aan het ov (nog langer) te vermijden nu het wordt verplicht om mondkapjes te dragen. Maar als zij dan toch een mondkapje nodig hebben (voor het ov of iets anders), dan zou 67 procent van onze volgers deze via een webwinkel kopen. Denk jij hier ook zo over? Let dan op de volgende drie dingen.
1 - Check altijd of een website een keurmerk heeft en ga dat ook na bij het keurmerk zelf, soms worden deze onrechtmatig gebruikt. Enkele bekende namen zijn Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk.

2 - Voordat je betaalt is het ook goed om te kijken of het keurmerk die de webshop hanteert bij de Geschillencommissie is aangesloten. Mocht je problemen ondervinden met de webshop, kun je in het geval van bovengenoemde keurmerken aankloppen bij deze commissie.

3 - Als je klaar bent om af te rekenen, kies dan voor een veilig betaalmiddel. Hoewel veel mensen gebruikmaken van iDeal, is het veiliger om via Afterpay of PayPal te betalen. Bij AfterPay betaal je pas als je je bestelling binnen hebt en PayPal geeft je aankoopbescherming. Als je het pakketje niet ontvangt, krijg je via iDeal niet je geld terug.

Doe-het-zelf mondkapjes maken

Uit onze peiling is ook gebleken dat 33 procent van de ruim 400 respondenten overweegt zelf mondkapjes te maken als dat nodig is. Een eigen mondkapje maken is gelukkig heel makkelijk! Als je een beetje handig bent met naald en draad, kun je binnen een mum van tijd je eigen herbruikbare mondkapje knutselen. Momenteel worden er veel naaipatronen gedeeld op sociale media en andere sites. Zo kun je via de site www.mondkapjesmakennederland.nl een patroon downloaden en printen. Let er bij elk patroon wel op dat het mondkapje bescherming biedt en geen ruimte overlaat tussen je neus en mond. 
Je kunt het beste katoen gebruiken om een mondkapje te maken, bijvoorbeeld van een T-shirt, zakdoek of kussensloop. Zorg er wel voor dat de stof niet te dik is, zodat je er goed doorheen kunt ademen. Volgens de site van de regering komt er binnenkort een video online waarin wordt uitgelegd hoe je zo’n mondkapje zelf maakt. 
Veel mensen delen video’s online om eigen mondkapjes te maken. Zo ook Instagramgebruiker Safia Aggoune, die op Instagram uitlegt hoe je van een sok een mondkapje maakt. Het idee van Safia is weliswaar inventief, maar het is geen goedgekeurd mondkapje/methode. Bekijk de video hieronder.

Hoe zet je het kapje op of af?

Het is niet de bedoeling dat je een sjaal of een zakdoek om knoopt, omdat deze geen goede aansluiting tussen mond en neus biedt.  Ook moet je voor het opzetten van het masker je handen goed desinfecteren en gebruikmaken van de touwtjes om het kapje op je gezicht te zetten. Hetzelfde geldt voor het afzetten van het masker. Zorg er ook voor dat je te allen tijde niet de binnenkant van het masker aanraakt. 
Wegwerpmondkapjes gooi je na elk gebruik weg bij het restafval. Herbruikbare mondkapjes was je na elk gebruik op 60 graden om eventuele bacteriën en virusdeeltjes te doden. Als je het masker even niet gebruikt, bewaar je deze op een steriele plek, zoals in een afgesloten plastic zak. 

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!