Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mogelijk wettelijke normen voor straling zendmasten

26-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
Antenne zendmast 930x520
Het ministerie van Economische Zaken overweegt om wettelijk vast te leggen hoeveel elektromagnetische straling zendmasten maximaal mogen afgeven. De straling levert mogelijk een gevaar op voor de volksgezondheid.

Meer antennes

Het ministerie wijst erop dat er vanaf 2020 een 5G-netwerk wordt aangelegd in Nederland. Daardoor zal het aantal antennes in de "directe leefomgeving" toenemen. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat het kan gaan om antennes die in bushokjes of lantaarnpalen zijn verwerkt. 

Limieten

Er is al een Europese aanbeveling voor de maximale hoeveelheid straling die antennes mogen afgeven. Nederland houdt zich daaraan, zegt een woordvoerder van Economische Zaken, maar de limieten liggen niet vast.

Vooral 4g - en 3g-antennes

In Nederland zijn op dit moment 45.165 antenne-installaties geïnstalleerd, waarbij het vooral om 4g- en 3g-antennes gaat. In 2013 concludeerde de Nederlandse overheid nog dat de uitrol van 4g-netwerken niet zorgde voor een overschrijding van de toenmalige gehanteerde stralingsnormen.
Bron: NOS / Tweakers

Meer over:

5g, antennes, zendmasten, 3g, 4g
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!