Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mogelijk respijt voor pensioenfondsen

16-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
500-euro_28.jpg
Pensioenfondsen krijgen mogelijk wat respijt bij het in de praktijk brengen van nieuwe, strengere regels die per 1 januari 2015 moeten ingaan. Voorzieningen die zij moeten treffen om te kunnen ingrijpen als ze in financiële problemen raken, mogen ze wellicht wat geleidelijker invoeren. De Nederlandsche Bank, die toezicht houdt op de pensioenfondsen, krijgt dan het verzoek even een oogje dicht te knijpen.
Geen commentaar Klijnsma
Ingewijden hebben dat woensdag gezegd. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken zei in de Tweede Kamer dat ze met de pensioensector gaat bespreken of onderdelen van de nieuwe regelgeving later van kracht kunnen worden als het huidige tijdschema te krap blijkt. Klijnsma wilde geen nadere toelichting geven.
De staatssecretaris probeerde in de Kamer de vrees te temperen dat de nieuwe regels zullen zorgen voor meer onrust en onzekerheid in de pensioenwereld. Die nieuwe regels voorkomen juist dat de pensioenen in de toekomst weer moeten worden gekort, zoals tijdens de economische crisis van afgelopen jaren is gebeurd, zei Klijnsma.
Oppositie ongerust
Bij sommige oppositiefracties in Kamer heerst grote ongerustheid over het effect van voorstellen die Klijnsma voor advies naar de Raad van State heeft gestuurd. Daarin staat pensioenfondsen hogere buffers moeten gaan hanteren, waardoor ze minder makkelijk hun pensioenen jaarlijks kunnen verhogen (indexeren).
Bestuursvoorzitter Henk Brouwer van ambtenarenpensioenfonds ABP heeft gewaarschuwd dat de ambitie om pensioenen waardevast te houden daardoor moeilijker te realiseren is. Maar volgens Klijnsma zijn de regels voor indexatie die het ABP nu hanteert strenger dan in haar nieuwe voorstellen.
PVV, 50PLUS en SP hebben scherpe kritiek op de voornemens van Klijnsma. Fractieleider Norbert Klein van 50PLUS wees erop dat pensioenfondsen nu al 8 procent achterlopen met indexeren.
Westvoorstel nog niet ingediend
Net als de regeringsfracties VVD en PvdA wilde Klijnsma nog niet inhoudelijk ingaan op de nieuwe pensioenregels. Het wetsvoorstel daarover moet nog worden ingediend. 'Bevriende' oppositiepartij D66 hield haar kruit ook grotendeels droog. Kamerlid Steven van Weyenberg zei alleen dat hij bij het beoordelen van de plannen er vooral op zal letten of ze ook eerlijk uitpakken voor jongeren. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!