Kassa

'Mogelijk ontslagboete op massaontslagen in nieuw steunpakket'

28-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro geld loep vergrootglas besparen rekenmachine 1127
Het kabinet komt met een nieuw steunpakket voor werkgevers. Hierin komt toch een mogelijke ontslagboete voor bedrijven die meer dan twintig mensen willen ontslaan. Daarover moeten ze eerst in overleg treden met de bonden. Komt er geen akkoord? Dan wordt een werkgever 5 procent gekort op de totale subsidie die ze krijgen voor de loonkosten, melden Haagse bronnen aan het ANP.

Ingewijden vertellen tevens dat het steunpakket een maand langer loopt; het loopt dus niet op 1 september, maar op 1 oktober af. Daarnaast zouden het midden- en kleinbedrijf een hogere vergoeding krijgen voor de vaste lasten. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) zou over het nieuwe steunpakket een akkoord hebben bereikt met werkgevers en vakbonden.

Het nieuwe steunpakket, dat per 1 juni ingaat, is bedoeld om werkgevers te helpen bij het betalen van hun loonkosten. In het huidige steunpakket krijgen bedrijven nog een boete wanneer ze mensen moeten ontslaan, ondanks de steun die ze ontvangen. Bedrijven dienen dan een boete te betalen van 50 procent van de loonsubsidie die het bedrijf kreeg voor de ontslagen persoon.

Bestaande steunmaatregel niet houdbaar

Het kabinet geeft aan dat de bestaande regel niet houdbaar is, omdat bedrijven mogelijk geheel kunnen omvallen als ze geen mensen mogen ontslaan. In dat scenario verliezen nog meer mensen hun baan, beredeneerde Rutte vorige week.

Het voornemen van het kabinet om de ontslagboete te laten vallen in het nieuwe steunpakket, kwam het op forse kritiek van de oppositie te staan. Zo noemde PVV-voorman Geert Wilders het een "gigantische blunder van het kabinet" en was ook de kritiek van de linkse oppositiepartijen niet mals. De vakbonden reageerden eveneens woedend op het schrappen van de ontslagboete.

Rutte reageerde deze week op de kritiek dat het kabinet nog met de bonden in gesprek was over het nieuwe steunpakket en dat het plan "niet in beton gegoten". Hij benadrukte echter ook dat de ontslagboete in zijn huidige vorm niet doorgaat. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de nieuwe steunmaatregelen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!