Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Mogelijk nieuwe bezuinigingen cultuur'

25-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
theatergordijn_03.jpg
De overheden geven vanaf dit jaar naar verwachting een half miljard euro minder uit aan kunst en cultuur dan in 2011. Dit bedrag kan nog verder oplopen, omdat er nieuwe gemeentelijke bezuinigingen dreigen op cultuurgebied. Dat staat in het rapport De Cultuurverkenning van de Raad voor Cultuur dat woensdag verscheen.
Hoeveel die bezuinigingen zijn is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerder.
Traditionele kunstvormen
De raad beschrijft een aantal trends in de kunstsector, zoals digitalisering, en merkt op dat het beleid van de overheid nog te veel is gericht op traditionele kunstvormen, zoals toneel en ballet, die onder jongeren minder populair zijn, waardoor het publiek vergrijst.
Flexibel beleid
Ook stelt de overheid strenge eisen voor subsidies, waarbij alleen gekeken wordt naar bezuinigingen en niet naar de wensen van de kunstinstellingen. Die willen juist meer inspelen op veranderende wensen van het publiek en nieuwe uitingen van kunstenaars, die verschillende kunstvormen tegelijk toepassen. De raad pleit dan ook voor een flexibel beleid, waardoor beter kan worden ingespeeld op nieuwe trends.
De Raad voor Cultuur adviseert de overheid. In 2015 geeft de raad een advies uit voor het cultuurbeleid voor de periode 2017-2020. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!