Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mogelijk 14,5 procent korting op pensioen ABP

22-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
500euro_01.jpg
Als de rente waarmee pensioenfondsen moeten rekenen niet wordt aangepast, moet pensioenfonds ABP zijn pensioenen in de komende 2 jaar mogelijk met in totaal 14,5 procent verlagen. Het gaat om 0,5 procent in 2013 en 14 procent in 2014. Ook moeten de pensioenpremies dan fors omhoog.
Dat staat in een interne notitie van ABP, het pensioenfonds voor overheidspersoneel en onderwijs. Een woordvoerster heeft woensdag een bericht van de Volkskrant hierover bevestigd. Ze onderstreept dat het hier gaat om het meest sombere scenario. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken heeft al laten weten dat hij de rekenrente voor pensioenfondsen mogelijk gaat aanpassen.
Rente
De overheid hanteert allerlei regels om te bepalen of pensioenfondsen ook in de verre toekomst aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Een belangrijke rol daarbij speelt de rente waarmee ze moeten rekenen. Deze is door de eurocrisis extreem laag. Daardoor dreigen niet alleen bij het ABP, maar ook bij veel andere pensioenfondsen drastische kortingen. De fondsen dringen dan ook al geruime tijd bij Kamp aan op een aanpassing van het rentepercentage.
Pensioenpremie omhoog
Als er niets aan de regels verandert, gaan niet alleen de pensioenuitkeringen omlaag, maar moet ook de pensioenpremie die werkenden betalen flink omhoog, in het ergste geval met zo’n 25 procent. In de ABP-notitie wordt erop gewezen dat dit slecht is voor de economie en de werkgelegenheid.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!