Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Moet je de batterij van je iPhone of Android-telefoon opladen tot 100 procent?

02-06-2025
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
33635 keer bekeken
  •  
telefoon_batterij_1280_v1

De batterij van een moderne iPhone of Android-telefoon is gemaakt om lang mee te gaan. Maar wie een iPhone of Android-toestel intensief gebruikt, krijgt vroeg of laat te maken met een lege batterij. Is het verstandig om je batterij op te laden tot 100 procent? Of is volledig opladen juist slecht voor de batterij?

Veel mensen laden de batterij van hun telefoon het liefste maximaal op, oftewel tot 100 procent. Ze laten de telefoon bijvoorbeeld 's nachts aan de lader hangen en kunnen 's morgens de deur uit met een volledig opgeladen telefoon. Zo zijn ze altijd bereikbaar en is de kans het kleinst dat de telefoon op belangrijke momenten uitvalt. Voor veel mensen is dat een geruststellende gedachte.

Is het slecht voor de batterij als je je telefoon regelmatig oplaadt tot 100 procent? En wat is eigenlijk het optimale batterijpercentage als je de levensduur van je batterij zo hoog mogelijk?

Wat voor batterij zit er in jouw iPhone of Android-telefoon?

Het grootste deel van de hedendaagse telefoons is uitgerust met een platte, dunne uitvoering van een lithium-ion batterij, oftewel een Li-ion batterij. Dit type batterij is overigens niet helemaal hetzelfde als een lithiumbatterij, ook al wordt naar beide soorten batterijen verwezen met de term 'lithium'.

Een belangrijk verschil is dat een lithium-ion batterij een oplaadbare batterij is. Om die reden wordt dit type batterij regelmatig gebruikt in allerlei soorten consumentenelektronica. Dat geldt niet alleen voor telefoons, maar ook voor laptops en zelfs voor bepaalde soorten gereedschap. Ook in elektrische voertuigen worden soms lithium-ion batterijen gebruikt.

De voordelen van lithium-ion batterijen

Dit type batterij biedt wat het gebruik in telefoons betreft een aantal praktische voordelen. Smartphones zijn immers vrij compacte apparaten, maar gebruikers verwachten wél een lange batterijduur van hun toestel. Lithium-ion batterijen voor telefoons zijn compact, waardoor de behuizing en dus het formaat van smartphones beperkt kan blijven.

Het formaat is niet het enige voordeel. Dit type batterij heeft namelijk ook een vrij lange levensduur en heeft tot slot een hoge energiedichtheid. Oftewel, een lithium-ion batterij levert veel energie ten opzichte van het vaak compacte formaat van de batterij. Voor een smartphone dus een zeer geschikte batterijsoort.

Ook is er in het geval van lithium-ion batterijen sprake van lagere zelfontlading. Dat is het fenomeen dat ook batterijen die niet worden gebruikt na verloop van tijd capaciteit verliezen. Ook is het zogenaamde geheugeneffect (ook wel memory effect) verwaarloosbaar: lithium-ion batterijen verliezen dus heel weinig opslagvermogen.

De nadelen van lithium-ion batterijen

Lithium-ion batterijen zijn niet perfect, er kleven ook een aantal nadelen aan. Zo is er in het geval van schade aan de batterij een risico op oververhitting en daarmee op brandgevaar.

Ook zijn de batterijen redelijk gevoelig voor temperatuur. Dat geldt zowel voor lage temperaturen als voor hoge temperaturen. Als ondergrens wordt 5 graden Celsius gehanteerd, als bovengrens 35 graden Celsius. Telefoons die langere tijd worden blootgesteld aan temperaturen onder de 5 graden Celsius en 35 graden Celsius zullen minder goed functioneren en treedt er slijtage op. Leg je telefoon dus nooit in de brandende zon en vermijd langdurige blootstelling aan kou!

Tot slot is er de nodige impact op het milieu. De delving van noodzakelijke grondstoffen zoals kobalt, lithium en aluminium gaat vaak gepaard met milieuschade en ook zijn de arbeidsomstandigheden ter plekke vaak erg slecht. Ook moeten de batterijen op de juiste wijze gerecycled worden om aanvullende milieuschade te voorkomen.

Is het slecht om de batterij van je telefoon tot 100 procent op te laden?

Over het algemeen geldt dat wordt afgeraden om de batterij van je telefoon volledig op te laden tot een batterijpercentage van 100 procent. Dat voelt voor telefoonbezitters heel onnatuurlijk, want hoe voller de batterij is, hoe langer je je telefoon immers kunt gebruiken voordat het tijd is voor een nieuwe laadsessie. Maar voor de batterij zélf is het niet goed om constant helemaal vol óf juist helemaal leeg te zijn, daarmee staat de batterij namelijk het meest onder druk.

Incidenteel volledig opladen kan niet zoveel kwaad, maar als je je telefoon iedere nacht urenlang aan de lader laat hangen, zal de batterij na verloop van tijd circa 10 tot 15 procent sneller slijten en is (de batterij van) je telefoon dus eerder aan vervanging toe. Dat is met name het geval als de batterij van een telefoon het maximale laadpercentage heeft bereikt en dan alsnog uren aan de lader blijft hangen. Dat zorgt voor uitputting van de cellen in de accu en daardoor neemt de levensduur af.

Het is overigens niet iets dat je per se merkt: het is dus niet zo dat je batterij na één nacht volledig opladen ineens een stuk slechter presteert omdat je telefoon een paar uur zonder reden aan de lader heeft gelegen. De afname van de batterijprestaties is subtieler en gaat veel geleidelijker.

Na een jaar of twee, drie begin je te merken dat je batterij niet meer op topniveau functioneert, maar veel mensen doen überhaupt niet veel langer dan dat met hun telefoon. Een telefoonabonnement heeft zelden een langere looptijd dan 24 maanden, en zodra de abonnementstermijn verloopt, kiezen veel mensen liever voor een nieuwer toestel in combinatie met een nieuw abonnement, in plaats van dat ze het huidige abonnement verlengen tegen lagere kosten en hun huidige telefoon nog wat langer blijven gebruiken.

Veel moderne telefoons stoppen overigens met opladen zodra de 100 procent is aangetikt. Je laadt de batterij dus niet méér op dan de batterij aan kan. Toch is het verstandig om je telefoon niet alsnog heel lang aan de lader te laten liggen, want hoe langer de telefoon aan de lader ligt, hoe langer het batterijpercentage op 100 procent blijft. En dat leidt uiteindelijk tot een verminderde levensduur van je batterij.

Is het slecht om de batterij van je telefoon volledig leeg te laten lopen?

Omgekeerd geldt ook dat je de batterij liever niet helemaal moet laten leeglopen voordat je je telefoon aan de lader hangt, want ook een vrijwel lege lithium-ion batterij functioneert verre van optimaal en is onderhevig aan slijtage. Idealiter schommelt het laadpercentage van je batterij tussen de 20 procent en 80 procent.

In de praktijk houdt dat in dat je de telefoon beter overdag tussendoor even kunt opladen en dat het niet nodig is om te wachten tot de batterij volledig leeg is.

Gebruik je telefoon liever niet tijdens het opladen

Als je het hebt over de levensduur van een batterij, spreek je meestal over cycli. Dat verwijst naar het aantal keer dat een batterij is leeggelopen of juist is opgeladen. Gebruik je je telefoon tijdens het opladen? Dan verstoor je de laadcyclus omdat je batterij tegelijkertijd zowel leegloopt (vanwege gebruik) als oplaadt (omdat 'ie aan de lader hangt).

Bron: Fonu.nl, PCMag, Profishop, Wired.com

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor