Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Moeders met reuma krijgen lichtere baby's

29-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3538283.jpg
Moeders met een vorm van reuma die veel voorkomt, reumatoïde artritis, krijgen vaak lichtere baby's dan gezonde vrouwen. De kindjes wegen minder naarmate de moeders tijdens de zwangerschap meer last hebben van de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek waarop Yaël de Man van het Erasmus MC in Rotterdam woensdag promoveert.
Ook al heeft de actieve reuma invloed op het gewicht, de kinderen blijven binnen de normale grenzen. De promovenda vergelijkt dit met de invloed van roken tijdens de zwangerschap. Vrouwen die voor hun ziekte prednison gebruiken, kregen lichtere kinderen omdat het medicijn de zwangerschap verkort.
Bijna een op de honderd Nederlanders heeft reumatoïde artritis. Zij hebben chronische gewrichtsontstekingen in vooral handen en voeten. Daarom pleit De Man voor betere begeleiding van de vrouwen. ,,Artsen kunnen de problemen verzachten door moeders meer informatie te geven over hoe ze hun gewrichten het minst belasten.'' De ziekte belemmert bij taken als het tillen, wassen, aankleden en in het autostoeltje zetten van het kind.
Bovendien moeten artsen de zwangere reumapatiënten al voor de bevalling vaker in de gaten houden. Vooral omdat in deze periode de ziekte bij deze vrouwen juist 'gaat liggen'. De reuma keert vaak binnen drie maanden na de geboorte van het kind terug. Dan zoeken arts en patiënt weer contact. Dit moet volgens De Man anders.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!