Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Modeketen Mexx maakt doorstart

28-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kleding_17.jpg
De failliete modeketen Mexx maakt een doorstart met enkele tientallen winkels in heel Europa, waaronder acht in Nederland. De overnemende partij is het Turkse Eroglu, een in kleding en retail gespecialiseerd concern, maakte curator Frits Kemp woensdag bekend. Ook de parfumlijn en zonnebrillen van Mexx worden voortgezet.
Concern telde 315 winkels
De Nederlandse modeketen en kledinggroothandel ging begin december failliet. Het concern telde in Europa 315 winkels. Daaronder zaten veel franchisenemers, een aantal outletwinkels en store-in-stores. Bij Mexx werkten ongeveer 1500 mensen, van wie zo'n 500 in Nederland.
Waarschijnlijk kunnen hiervan honderden banen behouden blijven. Naar verwachting gaan de eerste winkels over een aantal weken weer open. De plannen van Eroglu zijn strategisch van aard, hebben betrekking op de lange termijn en zijn de redding van het merk en een zeer aanzienlijk deel van de werkgelegenheid, zegt de curator.
Eroglu vertelt volgende maand meer over zijn plannen. Het Turkse concern stamt uit 1983 en is al goed voor meer dan zeshonderd winkels in 38 landen, waaronder Rusland, Turkije, diverse Europese landen en de Verenigde Staten.
Hoogtijdagen
De Mexx groep realiseerde in zijn hoogtijdagen een jaaromzet van ongeveer 1 miljard euro. In 2011 was dat 539 miljoen euro en dat liep verder terug tot 320 miljoen in 2013 en 254 miljoen in 2014 (exclusief Canada). Er was volgens Kemp sprake van een jaarlijkse terugval in de verkopen van ongeveer 10 procent.
Hierdoor kreeg Mexx ook te maken met aanzienlijke verliezen. Waar het eigen vermogen van Mexx Europe eind 2012 nog circa 40 miljoen euro bedroeg, kwam dit eind oktober vorig jaar uit op 28 miljoen euro in de min.
Mexx ontstond in 1986 door de samenvoeging van de merken Moustache voor mannen (M) en Emanuelle voor vrouwen (E). Rattan Chadha was de oprichter van het nieuwe kledingmerk. Hij bezegelde de naam met twee kussen (xx) tot Mexx. De keten was sinds 2011 in handen van de Amerikaanse investeerder The Gores Group.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!