Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mobieltje arts bron van besmetting

27-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
smartphone-dokter.jpg
De smartphones van artsen zijn een bron van ziekenhuisinfecties. Een mobieltje dat in de spreekkamer ligt, kan de ziekenhuisbacterie MRSA bevatten of andere ziekteverwekkers verspreiden, zo blijkt uit een woensdag in Medisch Contact gepubliceerde literatuurstudie.
Smartphonegebruik tijdens werk
Zo'n acht op de tien artsen hebben een smartphone, en 57 procent van alle dokters gebruikt die tijdens het patiëntencontact om bijvoorbeeld medische informatie op te zoeken of met een collega te overleggen. ,,De smartphone wordt overal mee naartoe genomen en komt ook op plaatsen met een slechte hygiëne", stelt student-onderzoeker Stijn Voeten van het VUmc Amsterdam in het blad. ,,Hij wordt daarna niet gedesinfecteerd en kan dus een bron van bacteriën vormen.''
Onderzoek
Voeten vergeleek acht studies, waarin in totaal 989 smartphones onderzocht werden op bacteriën. Afhankelijk van het onderzoek bleek 42 tot 94,7 procent van de smartphones uit het ziekenhuis afkomstige bacteriën te hebben, met name aan de randen. In vijf studies ging het om resistente bacteriën: ziekmakende bacteriën zoals MRSA die niet met antibiotica te bestrijden zijn, en juist in het ziekenhuis de al zwakke patiënten extra hard kunnen treffen. Onderzoekers troffen resistente bacteriën aan op tussen de 2,8 en 31,3 procent van de onderzochte telefoons.
Desinfectie
Smartphones weren uit de spreekkamer, zoals nu al met andere 'bacteriebronnen' als ringen en armbanden gebeurt, is volgens Voeten echter geen optie. ,,Een lastig verschil is dat de smartphone onmiskenbaar voordelen heeft, terwijl dat voor sieraden niet geldt.'' Een smartphone ontsmetten met alcohol kan echter funest zijn voor het apparaat. Voeten pleit daarom voor voldoende desinfectie, zodat een arts zijn telefoon pas aanraakt wanneer hij zijn handen heeft gewassen. Ook zou speciale beschermfolie over een telefoon kunnen helpen, zodat die wel gedesinfecteerd kan worden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!