Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Mobiel bankieren niet zonder risico's'

18-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
corruptie_geld_pakken_03.jpg
Hoewel geldzaken doen op de mobiele telefoon steeds populairder wordt, bevindt de beveiliging van deze vorm van betalingsverkeer zich nog in de kinderschoenen, zegt computer veiligheidsdeskundige Eddy Willems van antivirusfabrikant G Data. ,,Veel banken leggen niet voor niets beperkingen op in het bedrag dat je per dag mobiel kunt overmaken, of in de rekeningen waarnaar je kunt overschrijven. Dat betekent dat de banken zich realiseren dat er problemen aan verbonden zijn."
'Meekijkers via Wifi'
Er bestaat inmiddels zelfs software die ervoor zorgt dat transacties naar een andere rekening worden overschreven dan is opgegeven. Ook moeten gebruikers zich volgens Willems realiseren dat iemand kan meekijken als zij bankzaken doen via een onbeveiligd (gratis) WiFi-netwerk. Het meest verraderlijk zijn echter de zogeheten 'malicious apps'. ,,Mensen denken dan bijvoorbeeld een lampje of een leuk spelletje te hebben gedownload, maar eigenlijk gaat het om een app die hun bankgegevens en wachtwoorden achterhaalt."
'Pc geteisterd door Trojans'
Toch is bankieren via de mobiele telefoon strikt genomen nog steeds iets veiliger dan met de pc, vindt Willems. Computers worden vooral geteisterd door zogeheten Trojans: programmaatjes die ongevraagd inloggegevens opslaan wanneer iemand zijn internetbrowser opstart. ,,Omdat geldzaken op de mobiele telefoon nog maar een recent fenomeen zijn, heeft deze vorm van criminaliteit zich voor smartphones nog niet zo ontwikkeld. In de toekomst zullen we hier wel meer mee te maken krijgen," voorspelt de veiligheidsexpert.
Amper beveiliging NFC
Voor de nieuwe NFC-technologie, waarbij met behulp van een chip mobiel afgerekend kan worden aan kassa's in de winkel, is op het moment amper nog uitgebreide beveiliging ontwikkeld. ,,Nu is dat ook nog niet echt nodig," zegt Willems. ,,Maar er worden al wel scanners gemaakt waarmee hackers van een paar meter meter afstand iemands gegevens kunnen aflezen. Binnenkort zal NFC dus een hele nieuwe manier van handelen vereisen, bijvoorbeeld betere hoesjes om de mobieltjes af te schermen." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!