Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mkb: mes in loondoorbetaling bij ziekte

07-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
600x275_geld2_07.jpg
De personeelslasten voor het midden- en kleinbedrijf moeten flink omlaag om de economische groei te stimuleren. Dat zegt werkgeversorganisatie MKB Nederland in een rapport dat maandag wordt aangeboden aan premier Mark Rutte.
Zwaar
Ondernemers lopen vast op een stapeling van regels, risico's en lasten, stelt de werkgeversorganisatie. Vooral de loondoorbetalingsplicht bij ziekte valt kleine bedrijven zwaar. De doorbetaling bij ziekte moet daarom terug van twee naar één jaar, stelt MKB Nederland in het rapport, waarbij de werkgever de premielasten voor het eerste halfjaar voor zijn rekening neemt en de werknemer voor het tweede.
Gedrag
Ook vinden MKB-Nederland en VNO-NCW dat ondernemers niet langer verantwoordelijk moeten zijn voor ziektegevallen die duidelijk voortvloeien uit het gedrag van werknemers in de privésfeer, zoals skiongelukken. Daarvoor zullen werknemers zich zelf moeten verzekeren.
Verlofrechten
Verder willen de werkgevers ,,het doorgeschoten aantal wettelijke verlofrechten'' aanpakken. Deze verlofrechten kunnen wat het mkb betreft worden beperkt tot wat internationaal verplicht is. Ook vindt de organisatie dat de vergoeding bij contractbeëindiging na twee jaar ziekte moet worden geschrapt.
Groeikansen
In het rapport Kansrijk! doen ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW nog meer voorstellen die belemmeringen wegnemen en ondernemers in staat stellen groeikansen beter te benutten, onder meer op het gebied van ICT, innovatie, internationalisering en financiering.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!