Kassa

'Misstanden bij fiscus kosten miljarden'

  •  
12-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
corruptie_geld_pakken_02.jpg
Doordat de medewerkers van de Belastingdienst hun werk niet naar behoren kunnen doen, loopt de overheid jaarlijks miljarden aan inkomsten mis. De FNV-bond Abvakabo heeft dat donderdag gezegd. De bond schat dat met relatief geringe investeringen van hooguit enkele honderden miljoenen zeker 1 tot misschien wel 4 miljard euro extra belastinggeld kan worden geïnd.
Werknemers
De bond baseert zich op informatie van leden die bij de Belastingdienst werken. Deze leden durven de 'misstanden' volgens de Abvakabo uit angst hun baan te verliezen niet zelf in de openbaarheid te brengen. ,,Meldingen bij leidinggevenden en politiek verantwoordelijken liepen eerder op repercussies uit dan dat zij een luisterend oor kregen.''
Continue reorganisatie
De Belastingdienst verkeert door bezuinigingen al sinds 1989 in een vrijwel continue reorganisatie, zegt de Abvakabo. De komende jaren staat een besparing van 400 miljoen euro gepland. Die gaat gepaard met sluiting van kantoren en een inkrimping van het personeel van ruim 29.000 fte's eind vorig jaar naar 26.000 in 2016. In 1985 telde de Belastingdienst nog meer dan 31.000 medewerkers.
Fraude
Door het dalend aantal werknemers en de groeiende hoeveelheid werk kunnen controletaken niet goed worden uitgevoerd, aldus Abvakabo. Fraude wordt daardoor minder makkelijk ontdekt. De kans dat een bedrijf wordt gecontroleerd, ligt volgens de bond inmiddels op eens in de 43 jaar. Voor de burger is dat hoogstens eens in de 100 jaar.
Misbruik
Dit leidt tot misbruik, zoals kinderloze stellen die giften aan hun 'kinderen' aftrekken of huurders die hypotheekrente als aftrekpost opvoeren. Ook zouden 'spookburgers' zich zonder problemen in Nederland kunnen vestigen en zo AOW-rechten opbouwen. Verder zouden kleinere belastingschulden door gebrek aan mankracht niet meer worden geïnd.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!