Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minstens 175 mensen de dupe van foute beoordeling UWV

12-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
400 keer bekeken
  •  
ANP Foto UWV gebruikt
Doordat er fouten zijn gemaakt in de beoordeling of mensen arbeidsongeschikt zijn, heeft het UWV zeker 175 mensen gedupeerd. De slachtoffers hadden een klacht ingediend bij een speciaal opgericht meldpunt. Mogelijk zijn er nog meer mensen die die minder kregen dan waar ze recht op hadden.
Het gaat om een groep van ongeveer 2100 mensen die tussen 2006 en 2010 een WIA-uitkering kreeg, maar daarna om onduidelijke redenen uit beeld raakte. Daardoor hadden ze lange tijd onzekerheid over de definitieve beoordeling van hun arbeidsongeschiktheid.

Tweede en derde keuring

In 2018 besloot het UWV deze mensen opnieuw te keuren. Niet door artsen, zoals vereist is, maar door verplegend personeel dat erop aangestuurd werd om de gekeurden duurzaam en volledig arbeidsongeschikt te verklaren. Dat veroorzaakte ophef, waardoor het UWV besloot de mensen een derde keer te keuren.
Bij de derde keuring raakte bijna 30 procent van de mensen zijn uitkering gedeeltelijk of volledig kwijt. Op aandringen van de Centrale Cliëntenraad opende de uitkeringsinstantie daarom eind vorig jaar het meldpunt.

Diep geraakt

"We zijn echt geschrokken van de verhalen die we te horen krijgen", zegt UWV-bestuurder Guus van Weelden. "De impact op de levens van deze mensen is groot. Ze zijn vaak in moeilijke situaties beland, emotioneel, sociaal en financieel. Dat heeft ons diep geraakt."
Een speciaal team moet nu maatwerk bieden voor een passende oplossing. Dat kan volgens UWV gaan om "financiële ondersteuning en herstel van de uitkering, maar ook om andere vormen van hulp". "We voelen ons verantwoordelijk voor deze mensen", aldus Van Weelden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!