Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ministers van landbouw wijzen lager melkquotum af

08-09-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3973642.jpg
Duitsland en Frankrijk hebben tevergeefs geprobeerd de melkquota in de EU de komende jaren te bevriezen of zelfs te verlagen. De pogingen stuitten op verzet van minister Gerda Verburg (Landbouw), de EU-commissaris en veel anderen, zo bleek maandag bij EU-beraad in Brussel.
Duitsland en Frankrijk hadden met hun plan een impuls willen geven aan de prijs die boeren krijgen voor hun melk. De meeste EU-landen willen vasthouden aan de eerdere afspraak dat de melkquota moeten stijgen. In 2015 moet de productielimiet zelfs verdwijnen.
Het EU-beraad was belegd wegens de historisch lage handelsprijs van melk momenteel. Verburg en haar collega's zien genoeg andere kansen om boeren te helpen. Zo betaalt Nederland de inkomenstoeslag vervroegd uit.
De overheden mogen ook melkquota opkopen en boeren subsidiëren om te stoppen. Verburg vindt dat echter niet nodig in Nederland: ,,De quota en grond zijn heel wat waard. Boeren kunnen dat verkopen.'' ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!