Kassa

Ministerie van VWS miste alarmerende informatie uit memo GGD

14-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bestanden gegevens persoonsgegevens data informatie 1127

GGD Rotterdam-Rijnmond stuurde al op 24 juli het ministerie van Volksgezondheid een memo waarin stond dat het aantal coronabesmettingen zo snel opliep, dat goed bron- en contactonderzoek in de knel zou komen. Met die informatie is door het ministerie niets gedaan, meldt NRC.

In het memo van 23 juli stond dat het aantal besmettingen zo snel opliep dat het contactonderzoek niet meer volgens de "landelijke standaarden" uitgevoerd kon worden. Bij een verdere stijging van de besmettingen zou het goed uitvoeren van dat onderzoek "niet realistisch" zijn.

De GGD gaf aan dat dit grote gevolgen kon hebben voor de strategie om een nieuwe golf van het coronavirus te voorkomen: "Het indameffect is daarmee niet meer voldoende." De GGD waarschuwde ook dat "het werkelijk aantal patiënten zeer waarschijnlijk flink hoger is dan het aantal geteste patiënten".

In een reactie schrijft een woordvoerder dat het ministerie informatie had opgevraagd bij de GGD om meer inzicht te krijgen in de achtergrond van besmettingsclusters in Rotterdam: "Het memo is enkel en alleen [daarvoor] gebruikt. De passage over het bron- en contactonderzoek heeft op dat moment niet geleid tot verdere acties."

Bron: NRC
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!