Kassa

Ministerie komt met nieuwe website donorwet

14-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
organen donatie 930 520
Het ministerie van Volksgezondheid heeft een website gelanceerd over de nieuwe donorwet. Dat gebeurde nadat de Eerste Kamer met een nipte meerderheid had ingestemd met het wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66).

Voorlichtingscampagne

Het systeem van actieve donorregistratie, waarbij mensen in principe donor zijn tenzij ze hiertegen expliciet bezwaar maken, wordt niet direct van kracht. Het ministerie denkt dat dat per 1 juli 2020 mogelijk moet zijn. Tot die tijd moet er onder meer een uitgebreide voorlichtingscampagne op poten worden gezet. Op de website wordt onder meer uitgelegd wat de nieuwe wet inhoudt en hoe deze precies zal werken.

Social media

Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins neemt de komende tijd een aantal stappen om de inwerkingtreding van de nieuwe donorwet voor te bereiden. Op korte termijn worden advertenties geplaatst in landelijke kranten en op sociale media, laat Bruins aan de Tweede Kamer weten.
Omdat mensen in het nieuwe systeem in principe donor zijn, moeten er hogere eisen aan de voorlichting worden gesteld, schrijft Bruins, onder meer voor laaggeletterden en allochtonen. Hij komt de komende maanden met een plan van aanpak.

Prijskaartje

Bruins liet eerder al weten dat er aan de invoering van de nieuwe donorwet een prijskaartje hangt. De voorlichting en aanschrijving van elke meerderjarige burger zullen waarschijnlijk zo'n 50 miljoen euro kosten. Om de bestaande ict-systemen aan te passen is nog eens eenmalig 5 tot 10 miljoen euro nodig. ANP

Meer over:

donorwet
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

dokun
dokun14 feb. 2018 - 15:38

Eindelijk!!

nipe1
nipe114 feb. 2018 - 14:32

Heb me meteen  laten registreren voor nee De overheid neemt al veel te veel van ons af nu ook nog ons lichaam! Stem maar lekker op D66 en die kliek mogen we straks ook nog gaan betalen voor de lucht die we in ademen!

1 Reactie
dokun
dokun14 feb. 2018 - 15:41

Er is iets mis met u! U ben zeer slecht geïnformeerd en heeft blijkbaar geen idee waar deze wet over gaat!  Als jij dan ook maar niet als je zelf een orgaan (of ander materiaal van een donor) nodig hebt dit aanvaard. Mensen die bewust nee zeggen en geen donor willen zijn mogen beslist ook geen donormateriaal ontvangen. Dat zou er nog bij moeten staan in deze nieuwe wet!!

gypsyjoy
gypsyjoy14 feb. 2018 - 13:22

Vind dit een hele foute ontwikkeling. De overheid hoort mijn stoffelijk overschot niet in bezit te nemen om het vervolgens aan derden over te geven.Om te kotsen idd,deze wet. U schendt mijn lichaam en dat is van mij,dood of levend.AFBLIJVEN DUS!!

2 Reacties
dokun
dokun14 feb. 2018 - 15:47

Ook u bent blijkbaar te dom om zich eerst eens te gaan informeren wat er nu werkelijk staat in deze wet! Wat u beweerd is klinkklare nonsense. U bent met deze wet juist veel beter beschermd als met de huidige wet. Oh ja niet zelf aanspraak gaan maken op enig donormateriaal mocht u dat nodig gaan hebben in de toekomst.! Maar types zoals u zullen waarschijnlijk om het hardst gaan schreeuwen om een donor als ze die zelf (of hun geliefden) nodig mochten hebben. #Walgelijk

gypsyjoy
gypsyjoy14 feb. 2018 - 16:59

Tsja,lastig hè, een andere mening dan de uwe.Heb me jarenlang als donor geregistreerd maar met de huidige kennis over de zogenaamde hersendood,heb ik mij uit die registratie geschrapt.En nu moet ik dat weer doen? Ik vertrouw de overheid niet bovendien.Ik vind het ongepast dat ik actie moet ondernemen als ik iets NIET wil.Ik ben bij machte dat te doen, er zijn daarentegen ook mensen die dat niet kunnen. Ik heb niet het idee dat u een discussie wilt.U wilt trappen tegen mensen die uw mening niet delen.Welnu, trap maar in de rondte, ik kan er tegen, NB uw argumenten worden weinig overtuigend neergezet,op deze manier.Maar dat is natuurlijk mijn zaak niet. Vraagje.....uit uw verhaal begrijp ik dat u zo begaan bent met de medemens dat u uw lichaam met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, ter beschikking laat stellen aan de wetenschap? Met als kanttekening, dat ze dezelfde mening als de uwe erop na houden dan hè? Weest gegroet!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!