Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minister wil persoonlijke zorg in verpleeghuis als norm

10-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ouderen looprek 930x520
Een verpleeghuis dat te weinig geld besteed aan (extra) handen aan het bed, riskeert voortaan minder geld te krijgen. Dat is een van de maatregelen waarmee minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil bereiken dat iedere verpleeghuisbewoner genoeg tijd en aandacht krijgt.

Bewoners moeten verbetering merken

Verpleeghuizen die weinig geld steken in managers en administratie en veel in hun personeel, worden in het vervolg de norm. Nu is het gemiddelde verpleeghuis nog de maatstaf. Dit jaar nog moeten verpleeghuisbewoners verbetering merken.
De Jonge wil waarborgen dat de 2,1 miljard euro die de komende jaren extra naar de verpleeghuiszorg vloeit, aan personeel wordt uitgegeven. In principe moet 85 procent van het geld besteed worden aan de medewerkers. Iedere instelling moet vooraf uitleggen waaraan zij het geld wil uitgeven. Blijken de middelen niet goed besteed, dan worden ze teruggevorderd.

Onder de norm, minder nieuwe bewoners

Instellingen die niet aan de norm voldoen, krijgen ook minder nieuwe bewoners omdat zorgkantoren aspirant-bewoners gaan afraden daar hun intrek te nemen. Zij kunnen ook zelf beter bepalen welk verpleeghuis hun aanstaat, door de gegevens op kiesbeter.nl en de recensies op zorgkaartnederland.nl. Die laatste website krijgt daarvoor nu subsidie.
Verder wil De Jonge de administratieve rompslomp verder terugdringen en profiteren van moderne technologie. Er komt bijvoorbeeld een wedstrijd voor werkbesparende technische vindingen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!