Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minister wil openheid ziekenhuis over palliatieve zorg

24-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
edith-schippers_09.jpg
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dat ziekenhuizen openheid geven of zij wel of geen palliatieve zorg bieden. Op dit moment is dat onduidelijk. De minister vindt transparantie belangrijk zodat patiënten en verzekeraars ,,een afgewogen keuze kunnen maken”, meldt het EO-televisieprogramma De Vijfde Dag.
Palliatief team
De laatste jaren zijn er meerdere ziekenhuizen die een palliatief team hebben opgericht. Palliatieve teams in ziekenhuizen komen in actie zodra iemand te horen heeft gekregen ongeneeslijk ziek te zijn. Het team helpt de patiënt met het maken van keuzes over pijnbestrijding en behandelingen om het leven te rekken. Ook besteden ze aandacht aan psychische en relationele klachten en denken ze mee met praktische zaken zoals een begrafenis.
Positief
Schippers is positief over de teams, maar die zijn volgens haar niet per se nodig voor verantwoorde zorg in de laatste levensfase. Een goed pijnteam of een geriater zouden volgens Schippers ook voldoen. Maar omdat ziekenhuizen niet open genoeg zijn, weten patiënten niet welke zorg zij kunnen verwachten. De minister wil dat daar nu verandering in komt.
ANP/EO
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!