Kassa

Minister wil andere subsidie groene stroom

30-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
windmolen-groot_01.jpg
Demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wil de subsidies voor duurzame energie op een nieuwe leest schoeien. Ze wil af van de exploitatiesubsidies, maar wel innovatie stimuleren. Ze schrijft dat in een stuk in de Volkskrant.
Het opwekken van groene stroom wordt in ons land tot dusver gesubsidieerd door de exploitanten van windmolens gedurende een reeks van jaren een subsidie te geven, die het verschil tussen de marktprijs van elektriciteit en de kosten van alternatieve opwekking goed moet maken. ,,We moeten niet onbeperkt, en tot in de lengte van dagen het verschil tussen marktprijs een kostprijs blijven subsidiëren. Dat kost de overheid gedurende tientallen jaren miljarden euro's en maakt bedrijven lui. Daar moeten we dus vanaf,'' aldus Van der Hoeven.
Wel wil de minister toe naar ,,een slimme combinatie van internationaal beleid, industriebeleid en innovatiebeleid''. Dat kost de overheid minder geld, aldus de CDA-bewindsvrouw. Ze wil niet langer nationale doelen als uitgangspunt nemen van het beleid, maar Europese doelen.
Nu heeft elk land eigen doelen voor duurzame energie en tal van stimuleringssystemen. Daardoor werkt de markt niet goed en loop je het risico van subsidieoorlogen. ,,De windparken worden gebouwd waar de subsidies het hoogst zijn. Dat kan Europa zich niet permitteren'', stelt Van der Hoeven.
Directeur Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu zegt in een reactie dat ,,duurzame energie het eerste slachtoffer is van de verkiezingsstrijd van het CDA.'' ,,De kiezers zitten hier niet op te wachten. Zij maken zich zorgen, omdat Nederland internationaal de hekkensluiter is als het gaat om duurzame energie'', zegt Mirjam de Rijk. Volgens haar is de minister vaag over hoe zij in de toekomst verder wil met duurzame energie: ,,Zij gooit oude schoenen weg, voordat ze nieuwe heeft.'' ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!