Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minister Wiebes pleit in Europa voor waterstof

15-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gasnet gasleidingen waterstof hoogeven 1127
Waterstof moet een grotere rol krijgen bij de Europese energietransitie. In een gezamenlijke verklaring aan de Europese Commissie roepen Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg, en niet-EU-land Zwitserland de Europese Commissie hiertoe op. Volgende maand komt de commissie naar verwachting met voorstellen voor een Europese waterstofstrategie.

'Onmisbare klimaatneutrale energiedrager'

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat): "Om in 2050 klimaatneutraal te kunnen zijn hebben we een CO2-vrij energiesysteem nodig. Schone waterstof is een onmisbare klimaatneutrale energiedrager. Het is de ontbrekende schakel in de energietransitie in sectoren als industrie en transport. Om dit te realiseren moeten we opschalen en de kosten van schone waterstof terugbrengen. Dit proces kunnen we versnellen met sterke internationale samenwerking in het Pentalaterale Energieforum en de Europese Unie."

Initiatief van Oostenrijk en Nederland

Wiebes' Oostenrijkse collega Leonore Gewessler wijst erop dat stevige investeringen in hernieuwbare waterstof en hernieuwbare energie het economisch herstel uit de coronacrisis in de EU bovendien zullen ondersteunen. "Een gecoördineerde aanpak is essentieel."
Nederland en Oostenrijk hebben het initiatief voor de verklaring genomen. Den Haag verwacht dat maandag tijdens een videovergadering van de EU-ministers van Energie ook Portugal, Bulgarije en mogelijk meer lidstaten zich achter de oproep aan Brussel zullen scharen. Nederland werkt met de andere zes al enige tijd samen in het zogenoemde Pentalaterale Energieforum. ANP
Bekijk ook de Kassa Uitzending van 7 maart 2020: Alles over aardgasvrije woningen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!