Kassa

Minister verhoogt waarschuwingsniveau corona: “Haal de herhaalprik”

11-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1228 keer bekeken
  •  
Vaccin 1127

Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen verhoogt het ministerie van Volksgezondheid het waarschuwingsniveau van 1 naar 2 (het hoogste niveau is 4). Iedereen wordt opgeroepen zich aan de basisregels te houden. Kwetsbare mensen worden nadrukkelijk opgeroepen de herhaalprik te halen. Zo wordt je bescherming op peil gehouden, twittert zorgminister Ernst Kuipers.

Het opschroeven volgde op het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om het waarschuwingsniveau te verhogen, omdat kwetsbare mensen meer risico lopen door de huidige golf van het coronavirus. Het waarschuwingsniveau, ook wel ‘coronathermomether’, geeft aan hoe het staat met de druk op samenleving en zorg door het coronavirus.

“Niet direct andere maatregelen”

Ondanks dat het waarschuwingsniveau omhoog is gegaan, leidt dat volgens de overheid "niet automatisch tot andere maatregelen.”

“Het betekent slechts dat de te verwachten infectiedruk of ziektelast verandert. Het is dan aan het kabinet om te bepalen of en welke maatregelen het neemt." Momenteel gelden nog steeds de basisregels: was vaak je handen, hoest en nies in je ellenboog, blijf thuis bij klachten en doe een tet, ventileer en haal een vaccin, booster- of herhaalprik.

Tekst gaat verder onder de tweet

‘Thermometer’ om lijn van epidemie te volgen

De overheid gebruikt sinds vorige maand een 'thermometer' om de lijn van de epidemie te volgen. Die heeft vier standen, en stond tot nu toe op het laagste niveau. Bij stand 2 is de impact van het coronavirus op de samenleving verhoogd.Vooral kwetsbaren lopen op dat moment meer kans op het coronavirus.

Positieve tests en ziekenhuisopnames

Het RIVM registreerde in de afgelopen week 23.693 positieve tests, het hoogste aantal sinds eind juli, elf weken geleden. Vergeleken met vorige week steeg het aantal bevestigde besmettingen met 24,5 procent. In verpleeghuizen steeg het aantal positief geteste bewoners met 23 procent.

Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt snel toe. In de afgelopen week zijn 601 mensen vanwege hun coronabesmettingen opgenomen, tegen 485 een week eerder. Het aantal meldingen van sterfgevallen door corona steeg in een week tijd van 20 naar 39. ANP.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

wvanrappard
wvanrappard12 okt. 2022 - 10:01

77 jaar bij de tweede prik 1 maand lang elke morgen 3uur verlamd geweest daarna bijna ok 78 jaar 18 maanden later nog pijn in linker bil bij het opstaan voor ongeveer een uur [pfizer]

aad piraat
aad piraat12 okt. 2022 - 9:18

Kwetsbare mensen worden nadrukkelijk opgeroepen de herhaalprik te halen. Zo wordt je bescherming op peil gehouden, twittert zorgminister Ernst Kuipers. Als deze zorgminister zichzelf in zijn oproep serieus neemt moet hij er EERST voor zorgen dat het RIVM telefonisch bereikbaar is want juist deze groep is minimaal gedigitaliseerd. Zelf krijg ik te horen dat het erg druk is en ze vandaag niet bereikbaar zijn met de aanbeveling het later nog eens te proberen en vooral onder etenstijd en in het weekend omdat het dan minder druk is. En dit dus op meerdere dagen.

3 Reacties
JannyBoe
JannyBoe13 okt. 2022 - 8:26

Als je een prik wilt kun je beter bellen met de GGD want die gaat daarover. Wat ook vaak goed werkt is om meteen om 08.00 uur te bellen. Dan hoeft u niet te wachten.

aad piraat
aad piraat13 okt. 2022 - 9:39

Beste JannyBoe bedankt voor je reactie maar na het bellen met het RIVM 0800-7070 nummer waarin te horen kreeg dat het niet bereikbaar was heb ik de GGD gebeld om daarvan te horen dat zie geen afspraken mogen maken. Ik kreeg het advies om het in het weekeinde weer te proberen omdat dat minder druk was en vooral vol te houden. Ik zal dat nog 1 maal proberen en als dat niet lukt zijn mijn vrouw en ik er klaar mee en vaccineren wij maar niet meer.

JannyBoe
JannyBoe13 okt. 2022 - 10:08

Beste Aad, vervelend dat u er niet uitkomt. Digitaal valt het best mee hoor. Probeer het gewoon eens. Ga naar www.planjeprik.nl en vul wat gegevens in. Aan het eind moet u wel even inloggen met uw DigiD code. Als het toch te ingewikkeld kunt u er misschien een familielid, vriend(in), buur bij vragen. Als u wél wilt vaccineren dan zou ik het niet laten zitten. Gezondheid boven alles toch? Groeten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!